Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Concursul de gatit Master Cook - o reusita de la prima editie la Campia Turzii | GALERIE FOTO

Eveniment
Tools
Typography

Platoul din parcul mare din Câmpia Turzii a găzduit sâmbătă, 19 septembrie, pentru prima dată la Câmpia Turzii, o ediţie a competiţiei internaţionale de gătit Master Cook.

Organizată de IPA (International Police Association) secţia română, Regiunea 2-3 Cluj în parteneriat cu Primăria Câmpia Turzii, ediţia concursului a adunat concurenţi atât din ţară cât şi din străinătate.

"Campionatul de gătit în aer liber "Master Cook" este un eveniment tip competiţie, organizat la nivel internaţional, unde poate să concureze orice persoană din ţară şi străinătate" se arăta în comunicatul emis de administraţia locală înainte de competiţie.

Pe parcursul a patru ore - între 09.00 şi 13.00 - concurenţi trebuiau să îşi săvârşească operele gastronomice care au fost apoi jurizate şi câştigătorii şi-au primit premiile.

La finalul celor patru ore de muncă asiduă lângă focurile de lemne pregătite de ficare echipaj participant, juriul a trecut pe la fiecare stand unde s-a făcut o prezentare a mâncărurilor.

În plus, fiecare echipaj participant trebuia să treacă ulterior pe la masa juriului cu bucatele preparate, unde juriul le degusta şi, după caz, cerea informaţii în plus în legătură cu modul de preparare şi ingredientele folosite.

IPA Regiunea 2 Cluj - standul 1
Au pregătit gulaş în care, printre ingrediente, se aflau morcovi, ardei roşu, ţelină sau usturoi. Din meniu nu puteau lipsi ţuica sau murăturile.

IPA Regiunea 3 Alba - standul 3
Singurii care au preparat ciorbă de burtă tradiţională românească în cadrul competiţiei, reprezentanţii judeţului Alba s-au prezentat în faţa juriului cu burritos mexican cu lipii făcute la faţa locului, pe plită mexicană, cu piept de pui şi pentru care au pregătit şi trei tipuri de sosuri: dulce, picant sau acrişor.
Tot reprezentanţii IPA Regiunea 3 Alba au pregătit şi un platou tradiţional ardelenesc, "cu tot cu pălinca aferentă", dar şi un "cheese cake" dar care chef-ii din Alba sugerau să fie consumat la cina festivă care urma să aibă loc în aceeaşi zi, de la orele 19.00.

IPA Regiunea 6 Timiş (Penitenciarul Timişoara) - standul 5
Oferta timişorenilor a fost cea mai bogată din competiţie şi prezentarea a fost cea mai apreciată de către juriu. Astfel, timişorenii au pregătit şniţel bănăţean cu orez sălbatic servit, de preferinţă, cu sirop de vişine sau compot şi la care merge un vin rose demisec, dar şi sărmăluţe cu mămăliguţă şi smântână şi cu ardei iute, paella cu carne de iepure, de pui, cu fructe de mare, şofran indian şi creveţi, asezonate cu pătrunjel. Nici bănăţenii nu s-au prezentat în faţa juriului fără un platou tradiţional din banat alături de care se aflau murături, ceapă verde, caş, telemea, zacuscă făcută în casă, cu fasole, iar ca desert timişorenii au pregătit papanaşi. Ca băuturi, recomandarea consta în vin sec rose, ţuică "de la răcoare" care era şi "specialitatea" bănăţenilor care reprezentau Penitenciarul Timişoara.

Primăria Câmpia Turzii - standul 2
Participanţi în concurs, reprezentanţii Primăriei Câmpia Turzii au preparat paella cu ulei de măsline, carne de pui şi de porc, cu fructe de mare, ardei roşu, usturoi, fasole verde, rosmarin dar şi gulaş cu carne de porc, cu cârnat precum şi ciorbă de oaie.

IPA Regiunea 2 Sălaj - standul 6
Sălăjenii din Regiunea 2 au pregătit gulaş cu găluşte de făină, cu carne de porc şi de vită, cu ciolan şi şorice, dar şi un platou tradiţional cu cârnat de casă, jumări de casă, cârnat picant, cârnat mai puţin picant, şuncă de casă, ceapă verde şi ceapă roşie, nelipsite fiind prăjiturile de casă, pălinca de pere ori vinul alb.

IPA MSZ-KMSZ Budapesta (Ungaria) - stand 7
Membrii primului (în enumerarea noastră) din echipajele maghiare prezente în concurs purtau echipamente care aduceau aminte de Rondul Cavalerilor Albi. În ce priveşte mâncarea, maghiarii din Budapesta au pregătit varză cu fasole şi costiţă afumată, iar ca desert, cozonac cu mac.

IPA Szolnok (Ungaria) - stand 8
Alt echipaj maghiar, reprezentanţii IPA Szolnok au pregătit, în concursul de gătit, sarmale cu afumătură şi varză murată.

IPA Regiunea 5 Cluj - stand 9
Tocăniţa de cartofi cu carne de vită, carne de porc şi cârnat afumat a fost produsul finit cu care dejenii au dorit să impresioneze juriul, recunoscând totodată că sunt la prima participare al o astfel de competiţie.

IPA Nové Zámky (Slovacia) - stand 10
În competiţia de la Câmpia Turzii, slovacii din Nové Zámky au pregătit o mâncare specifică zonei respective: găluşte cu varză şi jumări. E mâncare tradiţională bogată, cu slănină prăjită şi smântână. Originea mâncării se întinde înapoi în timp până pe la anii 1.000 era noastră. "Populaţia săracă din munţi nu avea posibilitatea să gătească mâncăruri din prea multe feluri, dar au avut varză, făină şi apă. Cei mai bogaţi aveau şi slănină. Este mâncarea săracului din vremurile respective, dar este o mâncare foarte răspândită şi se găseşte în toate localurile din Slovacia", spunea unul din reprezentanţii echipei slovace.

După ce concurenţii şi-au făcut partea lor de treabă în cadrul competiţiei, a venit rândul juriului să treacă la muncă şi să delibereze. Format din Gabriel Petrean, Daniela Paşc, Gheorghe Bunea, Radu Hanga şi Avram Gal, juriul a deliberat.

Au fost acordate câte trei premii (I, II şi III) la trei categorii: mâncăruri gătite în aer liber, ciorbe şi supe şi platouri cu mâncare tradiţională.

"După o zi foarte călduroasă atât pentru juriu cât şi pentru concurenţi, deliberarea a fost foarte greoaie, pentru că toate echipele au obţinut rezultate deosebite, fiind foarte greu să stabilim câştigătorii", spunea gheorghe bunea, unul din membrii juriului. cu toate acestea, câştigătorii au fost stabiliţi şi îi aflaţi şi dumneavoastră din clasamentele de mai jos, clasamente stabilite de guriu pentru fiecare categorie de premiere.

Categoria "Mâncărurii gătite în aer liber" - premiere efectuată de primarul Radu Hanga
Locul I - IPA Regiunea 6 Timişoara
Locul II - IPA Regiunea 2 Sălaj
Locul III - IPA Regiunea 5 Cluj

Categoria "Mâncăruri gătite în aer liber - ciorbe, supe" - premiere efectuată de profesorul Gheorghe Bunea
Locul I - Primaria Municipiului Câmpia Turzii
Locul II - IPA Nové Zámky (Slovacia)
Locul III - IPA Regiunea 2-3 Cluj

Categoria "Platouri cu mâncare tradiţională" - premiere efectuată de viceprimarul Avram Gal
Locul I - IPA Regiunea 3 Alba
Locul II - IPA MSZ-KMSZ Budapesta (Ungaria)
Locul III - IPA Szolnok (Ungaria)

În plus, au fost oferite diplome şi pentru cei care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea evenimentului, cei care au primit astfel de diplome fiind primarul Radu Hanga, viceprimarul Avram Gal, Angela Vass, Robert Tegzes, Daniela Paşc, Ştefan Ilie, Gheorghe Bunea (vicepreşedinte IPA la nivel naţional), Georgeta Petrovan sau solista Aniela Tegzses (solistă).

De asemenea, diplome de participare au primit Ana Gal, Mihai Făeniş, Vasile Chicinaş, Octavian Ciobanu sau Ioan Cristurean.

În plus, reprezentantul IPA Bihor a ţinut să ofere o distincţie primarului municipiului Câmpia Turzii.

După festivitatea de premiere, deja atât participanţii cât şi organizatorii se gândeau la cina festivă care urma de la orele 19.00.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS