Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Doi ani de activitati la "La Papion" sarbatoriti cu prieteni apropiati

Eveniment
Tools
Typography

Ieri seară - vineri, 10 iulie 2015 - cafeneaua culturală turdeană "La Papion" a fost din nou plină şi, ca de fiecare dată, cei prezenţi erau prietenii manifestărilor culturale găzduite de cafenea pe parcursul ultimilor doi ani.

Iniţial, persoana care se ocupa de organizarea evenimenteleor a fost Ladányi Emese care, timp de un an şi trei luni şi-a primit invitaţii într-o atmosferă aparte pentru a discuta, a împărtăşi idei şi a se bucura, împreună, de evenimentele organizate.

De la Emese, ştafeta a fost preluată, pentru patru luni, de Ioana Nadia Racolţa pentru ca în ultima perioadă organizator oficial de evenimente la cafeneaua "La Papion" să fie "uns" jurnalistul Emil Hălăştuan, cel care a stat şi la baza organizării evenimentului de aseară, eveniment prin care s-a marcat împlinirea a doi ani de activităţi.

După ce a prezentat un mesaj trimis de Emese chiar din Polonia, de unde este acum, Emil Hălăştuan a făcut o radiografie generală a celor doi ani de activităţi, ani plini de evenimente diverse.

Aşadar, ulterior deschiderii neoficiale din vara lui 2013, la cafeneaua turdeană au început să aibă loc diverse evenimente în centrul cărora şi-au găsit locul arta, muzica (cu dr. Teodot Istrate), poezia (Eminescu, Bacovia şi nu numai), teatrul (fie că era vorba de lectură fie chiar de improvizaţie), discuţiile despre democraţie, abordarea subiectelor la ordinea zilei (Roşia Montană), discuţiile despre bunele maniere, psihologia (Cerasela Libeg), discuţiile cu artişti şi artizani locali (Cornel Vana, Tudor Călin Cioca, Manole Ciui, Iuliana Pop, Mihai Hădărugă), discuţiile despre educaţie, despre istorie (Dieta Transilvaniei de la 1568 de la Turda şi proclamarea libertăţii cultelor religioase) şi multe, multe altele.

Şi aseară, ca şi în alte dăţi, momentele de poezie s-au împletit cu momentele muzicale.

Dimensiunea folclorică a evenimentului a fost asigurată de tânăra interpretă turdeană Oana Venţel - câştigătoare a premiului I la festivalul Tinereţii de la Mangalia, secţiunea Folclor - care a încântat publicul cu două melodii: "Blestemul pământului" (mai cunoscută ca "Cine iubeşte şi lasă") şi "Fost-am una la părinţi".

Atelierul de teatru "Ion Raţiu" (ATIR) coordonat de actorul Cornel Miron a fost, de asemenea, prezent prin doi membri ai săi, două domnişoare - Mihaela Guţu şi Ilinca Dandoczi - care au recitat poezii.

Dacă Mihaela Guţu - prezentă la Turda tocmai de la Chişinău - a recitat poeziile "Cupidon reprofilat" şi "Iubire", ambele scrise de Emil Hălăştuan, Ilinca Dandoczi - elevă a Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică "Octavian Stroia" din Cluj-Napoca - a recitat poeziile "Mama" de Octavian Goga şi "Atât de fragedă" de Mihai Eminescu.

Inclusiv poezia şi muzica maghiară au fost bine reprezentate la evenimentul găzduit aseară de cafeneaua "La Papion". Ádámosy Gábor (specializat în psihopedagogie specială) şi Deák Anna (informatician) sunt amândoi conducători ai mişcării de cercetaşi maghiari din Turda, mişcare în cadrul căreia au loc diverse manifestări centrate în jurul artei, culturii, muzicii şi poeziei.

Duetul format de Gábor (chitară, voce) şi Anna (voce şi fluier) a interpretat cântece pe versuri ale unor poeţi maghiari, spre deliciul şi încântarea publicului care s-a bucurat de versurile poemelor "Biztató vers magányosságtól irtózó léleknek" (de Áprily Lajos), "Éjszaka" (de Radnóti Miklós) şi "Románc" (de Kányádi Sándor).

Emil Hălăştuan amintea chiar că momentul de muzică şi poezie maghiară a mai fost prezent într-un alt spaţiu similar (cafenea culturală) la Cluj-Napoca, unde impresia lăsată a fost similară cu cea de la Turda. "Atât eu, dar mai ales amfitrioana cafenelei spunea acolo că nici nu au nevoie de traducere. Muzica îşi dovedeşte încă odată atributul de limbaj universal, care ajută oamenii să se înţeleagă" îşi amintea Emil Hălăştuan adăugând: "cultura, arta, până la urmă sunt un limbaj universal care ajută oamenii să se înţeleagă indiferent de etnie, de credinţă, de opinii, concepţii, crezuri. În faţa culturii şi a artei suntem doar oameni şi atât, fără alte atribute".

De asemenea, în calitate de proaspăt organizator oficial de evenimente la cafeneaua culturală turdeană, Emil Hălăştuan aprecia: "Practic, ceea ce se întâmplă aici o faceţi dumneavoastră, dragi prieteni ai cafenelei «La Papion». Unul sau altul dintre noi joacă efemer rolul de gazdă, dar ceea ce se întâmplă aici, totul, este rezultatul a ceea ce fac prietenii de la «La Papion»".

Ca perspective Emil Hălăştuan anunţa că ulterior perioadei de vară, de vacanţă - perioadă în care va fi asigurată o continuitate a evenimentelor la cafeneaua turdeană - "sperăm ca din luna septembrie, când începe şcoala, când se întorc oamenii din concedii, din vacanţe, când căldura de afară nu mai este atât de sufocantă, să începem o serie de activităţi de evenimente mai consistente şi dacă până acum aici am vorbit despre cultură şi despre artă, încercăm să producem cultură, să producem artă şi aici".

Ulterior, s-a trecut la cea de-a doua parte a programului, cea de discuţii libere, de schimb de impresii şi păreri.

Şi pentru că - vrând-nevrând - ne ducem viaţa mai mult sau mai puţin şi în mediul virtual, Emil Hălăştuan a reamintit atât de pagina cafenelei "La Papion", dar mai ales de Grupul Floare de Magnolia, ambele de găsit şi vizitat pe reţeaua de socializare facebook.com.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS