Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Faza nationala a olimpiadei de geografie - primul contact cu Turda

Eveniment
Tools
Typography

În perioada 4-10 aprilie la Cluj-Napoca se desfăşoară faza naţională a olimpiadei de geografie, eveniment la care municipiul Turda, prin Primărie, Consiliul Local dar şi prin Salina Turda, Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" şi colegiul Tehnic Turda este partener.

În baza acestui parteneriat, cele 42 de cadre didactice - membri ai comisiei centrale a olimpiadei de geografie - au fost prezente astăzi la Turda pentru a vizita cel mai important obiectiv turistic al zonei: Salina Turda.

Primirea oficială a comisiei a avut loc la Primăria Turda unde, în sala mare, gazde au fost profesor Gabiela Iosof - responsabil cerc metodic geografie - viceprimarul Lucian Nemeş, consilierul local Nicolae Roş şi alţi profesori de geografie din Turda.

olimpCom2"Îmi revine marea onoare de a adresa un bun venit tuturor membrilor comisiei naţionale a olimpiadei de geografie coordonată cu mult succes de doamna Steluţa Dan" spunea, încă de la început, amfitrionul întâlnirii de la Turda, profesor Gabriela Iosof care a dorit să mulţumească instituţiilor partenere: Primăria Turda şi Salina Turda, pe de-o parte, precum şi Colegiului Naţional "Mihai Viteazul" Turda şi Colegiului Tehnic Turda, pe de altă parte.

olimpCom3La rândul său, viceprimarul Lucian Nemeş aprecia că rezultatele "de-a dreptul sclipitoare" obţinute la diversele faze ale olimpiadelor de geografie de generaţiile pregătite de cadrele didactice nu ar fi posibile fără profesorii care să insufle elevilor "dorinţa şi aspiraţia de a ajunge înspre excelenţă în domeniul pentru care fiecare are pasiune".

Ba chiar viceprimarul Turzii s-a dat exemplu pe sine, spunând că, la rândul său, a studiat geografia chiar cu profesor Gabriela Iosof, reuşind să obţină nota maximă la bacalaureat.
Referindu-se la Salina Turda ca la obiectivul turistic "cu care ne mândrim şi ne place să spunem că este cel mai frumos obiectiv turistic al ţării româneşti, în ultimele clasamente la nivel mondial figurând în poziţii cuprinse între locul III şi locul V", Lucian Nemeş şi-a exprimat speranţa ca vizitatorii, în momentul în care se vor întoarce în oraşele din care provin, să vorbească despre lucrurile frumoase văzute la Turda "şi să mai trimiteţi înspre noi şi alţi turişti care vor să vadă o adevărată minune".

olimpCom4În calitate de reprezentant al forului deliberativ local turdean, consilierul Nicolae Roş s-a referit, de asemenea, la obiectivul turistic turdean ca fiind, din anume punct de vedere, rezultatul unui parteneriat între Primăria Turda, Consiliul Local Turda şi "alţi parteneri", obiectiv turistic "pe care americanii l-au numit «cel mai frumos loc din subteran», deşi Daniela Vlădescu (n.r.: soprana Daniela Vlădescu, cea care a concertat în Salina Turda chiar de mai multe ori), prezentă la Salina Turda, spunea că te simţi în ceruri, nu în subteran".

Dar pentru că întâlnirea de la Turda era un eveniment care se concentra în jurul educaţiei, consilierul Nicolae Roş a găsit de cuviinţă să se refere la educaţie printr-un proverb chinezesc care ar spune că "dacă vrei să culegi roadele un an, seamană grâu, dacă vrei să culegi 10 ani, plantează o livadă, dacă vrei să culegi toată viaţa, investeşte în educaţie".

olimpCom5Din partea invitaţilor de azi ai municipiului Turda a vorbit Steluţa Dan - preşedinte executiv al comisiei centrale a olimpiadei de geografie şi inspector general pe disciplina geografie în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice - care a fost însoţită la prezidiu, pe lângă viceprimarul Lucian Nemeş şi profesor Gabriela Iosof, şi de către Török Ferenc, inspector pe specialitatea geografie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Mulţumind pentru parteneriatul în care s-au implicat municipiul Turda şi Salina Turda, Steluţa Dan mărturisea: "pentru noi cel mai important lucru este să descoperim că, peste ani, geografia a rămas undeva în sufletul fiecăruia indiferent ce meserie a urmat mai departe".

De asemenea, felicitând municipiul Turda - în integralitate - pentru obiectivele turistice pe care le are dar mai ales pentru Salina Turda - "care, într-adevăr, este cunoscută şi recunoscută ca una dintre cele mai frumoase din Europa şi din lume" - Steluţa Dan parcă dorea să îi dea un răspuns şi viceprimarului Lucian Nemeş pe care l-a asigurat: "suntem convinşi că veţi avea în continuare vizitatori".

Înainte de a părăsi sala mare a Primăriei Turda pentru a vizita Salina Turda, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să se bucure de deliciile culinare specifice zonei, pregătite tocmai pentru musafirii veniţi din toate colţurile ţării.

Al doilea contact
al olimpiadei de geografie cu municipiul Turda şi obiectivele turistice din împrejurimile acestuia va avea loc - potrivit Gabrielei Iosof - săptămâna viitoare, miercuri, pe 8 aprilie, când în zona Turda vor fi prezente aproximativ 350 de persoane.

În prima parte, jumătate din acestea vor vizita Salina Turda iar jumătate vor vizita Cheile Turzii. După ce toţi vor servi masa la Colegiul Tehnc Turda, se va produce rocada: cei care au fost la Salina Turda vor vizita Cheile Turzii şi cei care au vizitat Cheile Turzii vor vizita Salina Turda.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS