Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Horea, Closca si Crisan au fost comemorati la scoala omonima din Turda

Eveniment
Tools
Typography

Şcoala Gimnazială "Horea, Cloşca şi Crişan" din Turda a găsit, la final de februarie, să arate că nu i-a uitat pe cei trei martiri ai Transilvaniei, cu atât mai mult cu cât instituţia de învăţământ turdeană poartă numele celor trei.

Începând cu orele 9.30 în dimineaţa de 28 februarie la şcoală a avut loc o slujbă de pomenire a celor care au fost implicaţi direct în răscoala ţăranilor din Transilvania de la 1784.

Alături de primarul Turzii, Tudor Ştefănie, la momentul comemorativ a fost invitat şi profesor doctor Călin Felezeu care s-a referit, în alocuţiunea ulterioară momentului religios, la evenimentele tragice care se petrecuseră în urmă cu 230 de ani, adică pe 28 februarie 1785.

"Trebuie să îi cinstim pe aceşti mucenici pentru că prin faptele pe care le-au făcut ei atunci au dat un mesaj, au creat o stare şi au făcut ca această naţiune română să gândească altfel şi să-şi exprime tot ceea ce însemna dragostea pentru libertate, dragostea pentru credinţă, dragostea pentru limbă şi pentru tot ceea ce este mai frumos pe lume", spunea profesorul Călin Felezeu după ce a explicat că "se împlinesc astăzi 230 de ani de când pe dealul zis La Furci de lângă cetatea de la Alba Iulia săvârşeau în chin groaznic moarte de martiri şi de mucenici Horea şi Cloşca, în faţa a peste 5.000 de ţărani aduşi din toată transilvania să vadă marea grozăvie şi supliciul celor care pentru câteva luni au făcut ca imperiul să tremure de frică".

Imediat după discursul profesorului Călin Felezeu, toţi cei prezenţi - dascăli, elevi, preoţi, reprezentanţi ai administraţiei locale şi invitaţi - s-au deplasat la grupul statuar din cartierul Oprişani care îi reprezenta pe cei care au plătit un preţ greu, preţ care i-a făcut să devină, în timp, martirii neamului.

În afară de comemorarea celor trei martiri, şcoala turdeană a sărbătorit atât 45 de ani de existenţă cât şi 20 de ani de când poartă numele "Horea, Cloşca şi Crişan". Nu în ultimul rând, ansamblul folcloric al şcolii - "Crăişorii" - se afla, de asemenea, la ceas aniversar.

După depunerea de coroane, sala festivă a şcolii "Horea, Cloşca şi Crişan" a găzduit un spectacol folcloric asigurat nu doar de elevi ai şcolii care fac parte din ansamblul folcloric, dar şi din foşti elevi ai şcolii şi care activează în ansamblul folcloric.

După ce primul grup vocal anunţa publicul spectator că "Am venit cu voie bună", pe scenă au urcat solistele Lorena Hideg şi Maria Borcea, urmate de o "Purtată de pe câmpie".

Printre cei care au încântat publicul cu vocea lor au fost Olivia Giurgiu, Milena Bandits, Maria Pârţilă, Bianca Gabor, Vasile Roşa, Maria Lazea sau Nicoleta Hădărean în timp ce partea coregrafică a spectacolului a fost asigurată de dansuri precum "Crihalma", "Purtată de la Cean" sau "Socăciţele".

Demnă de remarcat în desfăşurarea spectacolului a fost şi prezenţa membrilor ansamblului "Datina turdeană" prezenţi cu două dansuri.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS