Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
113 New Articles

Revolutionarii turdeni au primit diplome de la Prefectura Cluj | GALERIE FOTO

Eveniment
Tools
Typography

Prefectura Cluj, ca instituţie ce reprezintă Guvernul României în teritoriu a oferit, prin prefectul Gheorghe Vuşcan, atât o plachetă aniversară, cât şi diplome celor care, cu 25 de ani în urmă, au fost în primele rânduri ale mişcării revoluţionare la Turda.

După momentul oficial prin care s-au marcat - la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Turda - împlinirea a un sfert de veac de la evenimentele din 1989, majoritatea celor prezenţi s-au deplasat în sala mare a Primăriei Turda unde au asistat la un alt moment oficial.

Preşedintele Asociaţiei Luptătorilor din 22 Decembrie 1989, Marian Popescu, împreună cu prefectul Gheorghe Vuşcan, s-au ocupat de marcarea, într-un fel mai aparte, a împlinirii celor 25 de ani de la Revoluţia din 1989.

În prima parte, Gheorghe Vuşcan i-a înmânat lui Marian Popescu o plachetă omagială pe care se regăseau însemnele Guvernului României şi pe care se regăsea înscris: "25 de ani de la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Asociaţiei Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 - Turda, În semn de recunoaştere şi preţuire a meritelor celor care au luptat în Revoluţia Română din Decembrie 1989".

Dacă placheta era oferită asociaţiei, diplomele erau oferite individual revoluţionarilor sau celor care, prin activitatea lor, au rămas în memoria colectivă. "Acestea sunt nişte diplome de onoare care au fost conferite revoluţionarilor de către Prefectura judeţului Cluj prin persoana domnului prefect prof. dr. ing. Gheorghe Ioan Vuşcan şi prin preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Vakar Istvan" spunea Marian Popescu despre diplomele oferite revoluţionarilor "în semn de cinstire la aniversarea a 25 de ani de la victoria Revoluţiei Române anticomuniste din anul 1989, pentru curajul, dăruirea şi sacrificiul de sine de care au dat dovadă pentru ca unul dintre cele mai înălţătoare idealuri ale românilor - libertatea - să devină realitate".

În completarea spuselor preşedintelui Marian Popescu, prefectul adăuga: "noi am considerat potrivit să facem un gest simbolic în memoria celor care şi-au jertfit viaţa în acele zile de decembrie 1989 şi am acordat o distincţie de suflet din partea prefectului pentru toate cele şase organizaţii de revoluţionari din judeţul Cluj", una dintre aceste şase organizaţii fiind şi cea din Turda.

Exprimându-şi convingerea că toţi eroii trebuie cinstiţi, prefectul Gheorghe Vuşcan, împreună cu preşedintele Marian Popescu, au trecut la acordarea diplomelor, majoritatea celor cărora aceste diplome erau destinate fiind prezenţi.

Unul dintre cei care a primit diplomă este şi "cel care ne-a apărat şi ne-a sfătuit în ale armelor", adică fostul locotenent de atunci Marian Mocanu, acum maior în rezervă, fără să fie uitat nici cel despre care Marian Popescu spunea că în 1989, maior fiind, a fost "omul care nu a tras în noi la podul Arieşului", anume Ioan Teodorescu, cel care la iniţiativa asociaţiei conduse de Marian Popescu a primit calitatea de Cetăţean de Onoare al municipiului Turda.

"Mulţumeasc asociaţiei revoluţionarilor din Turda pentru gestul pe care l-a făcut faţă de mine", spunea colonel Ioan Teodorescu recunoscând: "gestul dumneavoastră mi-aduce o mândrie, o onoare, o cinste, un respect pe care trebuie să îl port şi mai departe". Chiar mai mult decât atât, colonelul Teodorescu a profitat de moment pentru a sublinia un aspect important care de către unii poate fi neglijat cu uşurinţă: "înţeleg că gestul pe care l-aţi făcut arată de fapt că armata în general şi în special forţele militare din Turda nu s-au împotrivit mişcărilor sociale de atunci".

Primarul Turzii, Tudor Ştefănie, a primit la rândul său o diplomă. Iar motivarea a fost explicată tot de Marian Popescu: "Nu în ultimul rând am lăsat această diplomă pe care din inima noastră şi prin mâna domnului prefect, pentru faptul că astăzi noi avem un monument la care să depunem coroane - şi eu zic că este şi prietenul nostru chiar dacă nu facem parte din aceeaşi formaţiune politică - o acordăm domnului Tudor Ştefănie".

{gallery}2014/141222revDipl{/gallery}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS