Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

CAMPIA TURZII: Onoruri militare si religioase pentru cinci din cei opt militari cazuti | GALERIE FOTO

Eveniment
Tools
Typography

Trupurile a cinci din cei opt militari au fost aduse ieri, 23 noiembrie, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii.

La orele 16.00 lumea era deja adunată pe pistă. Cadre militare, aparţinători, oficialităţi, preoţi sau pur şi simplu cetăţeni care au dorit să aducă un ultim omagiu, toţi urmăreau avionul care, aterizând, aducea trupurile neînsufleţite ale celor care au fost maistru militar cls. III Vasile Marian Gădălean (33 de ani), maistru militar cls. II Dorin Fodor (43 de ani), maistru militar cls. III Constantin Dorin Filip (30 de ani), căpitan medic Rareş Cosmin Moldovan (34 de ani) şi comandor Artur Grigore Palfi (46 de ani).

Rând pe rând, cele cinci coşciuge înfăşurate în drapelul tricolor au fost scoase din avion şi transportate pentru a fi aşezate, fiecare, pe câte un catafalc pentru oficierea serviciului religios.
În dreptul fiecărui catafalc erau câte două cadre militare care ţineau crucea şi câte o imagine a celui în dreptul a cărui sicriu se aflau.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi din care făceau parte preotul unităţii militare, protopopul Daniel Crişan, ÎPS Andrei şi alţi preoţi din Câmpia Turzii.

Moartea prematură a celor opt militari nu avea cum să fie ocolită, aşa că ÎPS spunea: "Înţeleptul Solomon, atunci când murise un tânăr şi nu-şi putea da explicaţie de ce s-a întâmplat acest lucru, în cartea înţelepciunii sale, în capitolul 4, versetele 9 şi 10 zice: «Plăcut fiind lui Dumnezeu, Domnul l-a iubit şi fiindcă trăia între pământeni, l-a mutat de pe pământ. A fost răpt ca răutatea să nu-i schimbe mintea şi înşelăciunea să nu-i ampăgească sufletul». Alte explicaţii omeneşti n-am putea găsi" spunea ÎPS Andrei.

De asemenea, în acelaşi sens Arhiepiscopul Vadului Feleacului şi Clujului amintea şi de poezia "Trei, Doamne, şi toţi trei" a lui George Coşbuc, poezie în care se aşterne tristeţea unui tată care şi-a pierdut trei fii pe front, poezie din care ÎPS Andrei a citat, ilustrativ, ultimele două strofe:

Şi-a stat aşa, pierdut şi dus.
Era-n amiezi şi-n miez de vară
Şi soarele-a scăzut spre seară,
Şi-n urmă soarele-a apus.
Iar bietul om sta tot acolo
Ca mort, precum s-a pus.

Treceau bărbaţi, treceau femei,
Şi uruiau trăsuri pe stradă.
Soldaţi treceau făcând paradă,
Şi-atunci deştept privi la ei
Şi-şi duse pumnii strâns pe tample:
"Trei, doamne, şi toţi trei!"

"Opt, Doamne, şi toţi opt", parafraza ÎPS Andrei adăugând: "Realizăm că durerea este cruntă pentru familiile lor şi, de ce nu, pentru toţi colegii lor. (...) Explicaţii logice nu găsim. Ştim însă că Dumnezeu este peste toate".

La finele serviciului religios, cele cinci sicrie au fost urcate în patru camioane militare: două într-un camion care se deplasa spre Cluj-Napoca şi celelate trei în câte trei camioane care se deplasau spre Bonţida, Ţaga şi Târnăveni.
Azi, luni, 24 noiembrie 2014, la cimitirul eroilor au fost înhumaţi comandor Artur Grigore Palfi și căpitan medic Rareş Cosmin Moldovan cu începere de la orele 11.00, în timp ce înhumările celorlalţi trei - maistru militar cls. III Constantin Dorin Filip, maistru militar cls. III Vasile Marian Gădălean şi maistru militar cls. II Dorin Fodor - vor avea loc mâine, marţi, 25 noiembrie, în localităţile de baştină ale fiecăruia.

{gallery}2014/141123ceremonie{/gallery}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS