Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Sa mai inchinam un gogosar! | GALERIE FOTO

Eveniment
Tools
Typography

Câmpia Turzii a reuşit să se impună în zonă în ultimii ani prin încă o sărbătoare care în multe zone - inclusiv la Turda - pare să fie uitată deşi face trimitere la ceea ce înseamnă tradiţia românească: Ziua Recoltei.

Aflată deja la a opta ediţie, Ziua Recoltei de la Câmpia Turzii a reuşit să evolueze, în acest an trecând la un nou nivel: dacă anii trecuţi manifestarea dura doar o zi, iată că în acest an ea se întinde pe mai multe zile având un program destul de stufos.

Piaţa plină
era un deziderat pe care şi l-au dorit cel puţin organizatorii, respectiv administraţia publică locală de la Câmpia Turzii, cea căreia, de ani buni, i s-a alăturat în organizarea evenimentului şi administraţia locală a comunei Viişoara reprezentată, ca de obicei, de primarul Ioan Roman.

Mulţimea de produse expuse spre vânzare a fost vizitată încă din dimineaţa zilei de miercuri, 1 octombrie, de către oficialităţile prezente să se ocupe de deschiderea - cum altfel decât? - oficială e evenimentului, oficialităţi venite special pentru a adresa cuvinte frumoase tuturor: producători şi cumpărători.

Lista lui Oleleu
părea să fie - în opinia vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu - un exemplu cât se poate de concludent privind activitatea în domeniul agricol în zona Câmpia Turzii - Viişoara: "Când veneam la Câmpia Turzii şi era zi de piaţă, soţia îmi făcea o listă cu produsele pe care trebuia să le cumpăr, pentru că se ştie că aici sunt produse de calitate, şi eu nu aveam decât să onorez lista".

Înainte, însă, de discursul lui Ioan Oleleu, primul care s-a adresat celor prezenţi a fost primarul Radu Hanga, cel care a amintit că Ziua Recoltei e o sărbătoare ce avea loc şi înainte de Revoluţie dar că a fost abandonată şi reluată apoi, între timp ajungând, acum, la cea de-a opta ediţie, o sărbătoare care se constituie într-un prilej bun atât pentru producători (să-şi vândă produsele pentru care au trudit un an întreg) cât şi pentru consumatori (să-şi achiziţioneze produsele necesare pentru iarnă).

Iar dacă subrefectul Dan Codrean era de acord că produsele tradiţionale româneşti sunt sănătoase şi că nimic nu se poate compara cu acestea, ideea a fost continuată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj care observa că în ultima vreme produsele tradiţionale româneşti par să fie din ce în ce mai mult în atenţia supermarketurilor, ceea ce e un lucru îmbucurător.

Ioan Roman şi gura aurită
a lui Ioan Oleleu par să aibă ceva în comun mai ales având în vedere că odată ce Ioan Oleleu a găsit în sărbătoarea de la Câmpia Turzii un nou prilej de a aminti de centrul de colectare a produselor agricole, Ioan Roman nu putea decât să-şi pună speranţa în spusele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean.

Pe de altă parte, referindu-se la truditorii pământului care, prin munca lor, asigură hrana tuturor, inclusiv a celor de la oraşe, Ioan Roman s-a arătat mulţumit că anul 2014 a fost unul excepţional, cu produse de calitate şi cu o recoltă bună, astfel că preţurile au rămas la un nivel scăzut.

Pentru că a vorbit ultimul dintre cei aflaţi pe scenă, consilierului UDMR în Consiliul Judeţean Cluj nu i-a rămas decât să promită sprijin pentru producători din partea instituţiei pe care o reprezintă.

Cheful
de cumpărături, însă, abia ce urma să înceapă mai ales că a fost stimulat şi de vorbitorii de pe scenă care nu o singură dată le-au urat producătorilor să plece de la piaţă cu marfa vândută iar cumpărătorilor le-au urat să plece acasă cu sacoşele pline de cumpărături.

Dintr-o altă perspectivă, spectacolele folclorice, muzica ambientală, un păhărel de produse tradiţionale închinat cu cine trebuie sau o friptură la momentul potrivit aveau rolul de a rumeni activitatea comercială măcar prin părţile ei esenţiale.

{gallery}2014/141001ziuaRecolteiCt{/gallery}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS