Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Biserica reformata din Luncani - 200 de ani de la ultima renovare interioara | VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Preoţi, enoriaşi şi invitaţi au fost prezenţi, pe 21 septembrie la un eveniment important pentru comunitatea maghiară din satul Luncani, comuna Luna: împlinirea a 200 de ani de la ultima mare renovare interioară a clădirii bisericii reformate.

Considerată monunemt istoric, biserica a fost construită spre finele secolului al XIII-lea, aşa cum se precizează şi la intrarea în lăcaşul de cult atât în limba latină, cât şi în limbile maghiară, română şi germană: "Această biserică a fost construită în cinstea Sfintei Elisabeta în anul al 1299-lea al Domnului, de către arhidiaconul Saulus din Turda, comitele Petrus, fiii lui Samson, Nicolaus fiul aceluiaşi Petru".
Printre preoţii din Luncani, Turda, Cluj şi Ungaria, la eveniment au fost prezenţi şi invitaţi din Alba Iulia, dar şi episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kató Béla, cel care are un mandat de şase ani în această funcţie.
Mulţumind lui Kató Béla dar şi comunităţii maghiare din Luncani pentru invitaţia făcută reprezentanţilor administraţiei locale a comunei Luna, primarul Laurenţiu Tör a apreciat clădire bisericii ca fiind cel mai bine întreţinut monument istoric de pe raza comunei, în acest sens felicitându-i pe cei care îl au în administrare şi care au avut grijă de clădire ca de un lucru sfânt: "au trecut mulţi ani prin care această clădire a suferit, într-adevăr, distrugeri, dumneavoastră aţi fost cei care aţi îngrijit această clădire, acest lăcaş de cult, drept pentru care trebuie să vă mulţumesc că ştiţi să vă grijiţi bunurile".
De asemenea, în alocuţiunea sa Laurenţiu Tör adăuga: "Prezenţa noastră aici este o dovadă că nu facem niciun fel de diferenţe între comunitatea maghiară şi comunitatea română, cu toate că dumneavoastră reprezentaţi doar 15-17% din populaţia comunei iar ca localitate, predecesorul meu, viceprimarul Aurel Giurgiu, a început, în partea de jos a asatului, modernizarea şoselei, a căminului cultural care, după cum ştiţi, are numele unui maratonist maghiar".
Adresând din nou mulţumiri la finalul cuvântului său, primarul comunei Luna a promis comunităţii maghiare sprijinul administraţiei locale a comunei cu precizarea că "la ora asta resursele financiare nu sunt la nivelul la care noi am fi avut nevoie".
Printre momente precum slujba religioasă sau momentele de muzică religioasă oferite de un cor format atât din localnici cât şi din invitaţi de la Cluj-Napoca, elementul cel mai important pare să fi fost dezvelirea plăcii pe care stătea inscripţionat (traducere aproximativă): "Spre lauda lui dumnezeu, comunitatea reformată din Luncani şi-a înnoit biserica întru Domnul în anii 1814, 1895, 1911, 1943, 1949, 1960, 1981, 1990, 2006, 2014", fapt ce arată trecerea celor 200 de ani de la ultima mare renovare a bisericii.
Într-o declaraţie pe care Laurenţiu Tör ne-a dat-o la finalul evenimentului, primarul comunei Luna spunea: "nu se pune problema comunităţii să aibă probleme cu comunitatea română. Încă din vechi timpuri aici a fost o comunitate care a avut o bună înţelegere, n-au fost probleme de altă natuă cum au fost în alte părţi. Comunitatea maghiară trăieşte împreună alături de cea maghiară, sunt perechi de soţi care sunt de limbă maghiară şi de limbă română, deci nu se pune problema ca această comunitate să fie dezbinată".
La intrarea în biserica în care se ţin slujbe sâmbăta de la orele 18.00, duminica de la orele 11.00 şi 18.00 şi lunea de la orele 8.00, mai există o placă pe care, pornind de la un citat din Biblie - "căci noi nu ne propovăduim pe noi înşine ci pe Domul Iisus Hristos" (2 Corinteni 4.5) - stă scris numele tuturor celor care, de-a lungul secoleleor au slujit la biserica reformată din Luncani, din secolul XIII până în prezent, când preot al parohiei este Gudor Péter care a început în anul 1984.

Declaraţia primarului Laurenţiu Tör o puteţi viziona AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS