Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
111 New Articles

Dezbatere cu privire la Legea dieteticianului

Eveniment
Tools
Typography

(comunicat)
Grupul de inițiativă format din deputatul Irimie Vicențiu Mircea și reprezentanții Asociației Dieteticienilor din România au organizat în data de 28 iulie 2014 prima dezbatere națională cu privire la reglementarea legislativă a profesiei de dietetician. Evenimentul a fost găzduit în Sala Mare a Primăriei Turda, începând cu ora 11:00.

La dezbatere au participat, exprimându-și opinia, reprezentanți importanți ai mediului academic, politic și medical precum Anne de Looy - președinte de onoare al Federației Europene a Asociațiilor de Dieteticieni -, Vereșiu Ioan Andrei - președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice-, Roman Gabriela - președinte al Asociației Române pentru Studiul Obezității -, precum și rectorii și inițiatorii programului de studiu de Nutriție și Dietetică din universitățile de medicină și farmacie din Cluj, Târgu Mureș, Iași, Timișoara, Arad și Suceava.
Profesia de dietetician a fost reprezentată de membrii celor două asociații inițiatoare ale propunerilor legislative - Asociația Română de Nutriție și Dietetică, alături de deputatul Buicu Florin, și Asociația Dieteticienilor din România, alături de deputatul Irimie Vicențiu Mircea și avocatul Mititean Radu, de la casa de avocatură Revnic și Asociații -, reprezentanți ai dieteticienilor independenți din toate centrele universitare din țară, dar și studenți în an terminal.
Pe parcursul a patru ore peste 50 de persoane au discutat punctele esențiale cu privire la profesia de dietetician, scopul fiind formularea variantei finale a Propunerii legislative privind organizarea si exercitarea profesiei de dietetician. S-a căzut de acord asupra nivelului minim de studii necesar pentru obținerea titulaturii de dietetician, necesității reglementării profesiei de dietetician ca profesie liberală și implicit a formării Colegiului Dieteticienilor și, nu în ultimul rând, a necesității includerii în proiectul de lege a locațiilor unde se pot înființa posturi de dietetician.
Dieteticianul este persoana calificată în nutriție și dietetică ce aplică știința nutriției în alimentația și educația grupurilor sau a indivizilor în stare de sănătate sau boală, având un rol esențial în prevenirea și managementul bolilor asociate nutriției.
În momentul actual, numeroase universități din țară oferă studii la nivel de licență și masterat în domeniul nutriției și al dieteticii, existând anual 250 de absolvenți. În acest context, reglementarea profesiei de dietetician și alinierea la standardele europene devine o necesitate.
Asociația Dieteticienilor din România este principala organizație profesională de profil, compusă exclusiv din dieteticieni licențiati, afiliată Federației Europene a Asociațiilor de Dieteticieni. Scopul său este de a crea un cadru legal propriu, specific profesiei de dietetician și de a asigura un nivel superior de calitate a serviciilor de nutriție și dietetică.

Președintele Asociației Dieteticienilor din România,
Laczko Kinga

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS