Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Pregatire 2014-2020 - Studii de caz, Probleme, Solutii, Oportunitati

Eveniment
Tools
Typography

Peste 70 de repezentanti ai autoritatilor publice locale, Primarii si Consilii Judetene s-au aflat fata in fata cu cei mai buni specialisti si consultanti in domeniul dezvoltarii locale, cu ocazia Conferintei ''Pregatire 2014-2020. Studii de caz, Probleme, Solutii, Oportunitati'', care a avut loc la Athenee Palace Hilton, Bucuresti. Conferinta a avut o abordare aplicata cu exemplificarea concreta a problemelor si solutiilor gasite, o premiera pentru acest gen de evenimente.

Evenimentul a constituit o oportunitate pentru toti participantii de a afla despre proiecte de succes, care au fost implementate cu ajutorul fondurilor europene neramburabile si de a invata din experienta altora. Solutiile gasite de beneficiari la problemele cu care s-au confruntat, precum si idei de noi proiecte care pot fi depuse pentru urmatoarea perioada de programare a finantarilor europene au reprezentat subiecte de interes pentru participanti.

Marius Bostan, Senior Partner al VMB Partners si Presedinte al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri, impreuna cu Violeta Alexandru, Co – Fondatorul si Directorul Institutului pentru Politici Publice, au condus discutiile in cadrul conferintei. ''Conditia pentru o absorbtie eficienta este atragerea unor companii de consultanta solide, inteligente care au dovedit ca au initiat si implementat proiecte de succes pentru clientii lor in perioada care a trecut. Cunoasterea bunelor practici alaturi de lectiile invatate in proiectele anterioare sunt temelia pentru o utilizare eficienta a fondurilor europene, iar capacitatea de management alaturi de cofinantare vor face diferenta intre campionii din 2020'', a precizat Marius Bostan.

Prima sesiune a conferintei a fost dedicata studiilor de caz, proiectelor de anvergura care au fost finalizate cu succes si din care participantii au avut de invatat despre cum se poate aplica un management performant sau despre solutiile adoptate, de la caz la caz . Consultantii prezenti la eveniment au prezentat si idei noi de proiecte ce pot fi realizate pentru urmatoarea perioada de programare, scopul conferintei fiind acela de a gasi cele mai cele mai bune metode de initiere si dezvoltare ale unor noi proiecte de succes, plecand de la experientele anterioare.

Jeni Ionita, Managing Director, Halcrow Romania Ltd a declarat: "Autoritatile publice impreuna cu consultantii trebuie sa transforme lectiile invatate in ultimii doua zeci de ani in proiecte de success in perioada 2014-2022. Halcrow in Romania a contribuit la pregatirea si implementarea proiectelor cu finantare Europeana de peste 800 milioane Euro. Externalizarea serviciilor de management al programelor operationale sau al proiectelor catre consultanti cu experienta internationala poate facilita succesul. CH2M HILL exceleaza in Management de Program si aspira la pozitia "Numarul 1 Mondial": London Olympics sau Canalul Panama sunt doua exemple din portofoliul CH2M HILL cunoscute la nivel international, care numai printr-un management de program adecvat si-au putut atinge obiectivele de timp, calitate si de buget."

Legat de proiecte integrate in zone urbane unde in competitia globala unele orase castiga iar altele pierd, Nicolae Taralunga, Director General IHS Romania a precizat ca ''dezvoltarea urbana nu se petrece in afara procesului de formulare si implementare a proiectelor. Acestea contribuie la schimbarea calitatii vietii, la dinamica economica si la rezolvarea sau atenuarea unor aspecte sociale proprii oraselor''. Domnia sa a punctat elementele care contribuie la realizarea unui proiect in peisajul dezvoltarii durabile, cum ar fi: identitatea si problematica urbana, parteneriatul factorilor interesati in realizarea proiectelor, coordonarea instrumentelor de planificare spatiala, managementul resurselor umane si institutionale, precum si al resurselor patrimoniale si financiare.

In cadrul celei de a doua sesiuni au fost prezentate atat solutii de informare si educare a personalului implicat in derularea proiectelor finantate din fonduri europene cat si metode de rezolvare a finantarii si cofinantarii unor astfel de programe.

Raluca Mihaila, consultant in cadrul Lattanzio Learning, a explicat ca, ''pe de o parte, solutiile de digital learning pot contribui la dezvoltarea competentelor de specialitate la nivelul personalului implicat in managementul si implementarea fondurilor europene si, pe de alta parte, acestea constituie o oportunitate pentru modernizarea sistemului de invatamant si de formare profesionala din Romania''. Sistemul de invatare online aplicat la nivelul administratiilor publice, dar si al beneficiarilor de proiecte si-ar putea gasi finantare prin axa Asistenta Tehnica din cadrul programelor operationale. In acest fel, un numar foarte mare de persoane din intreaga tara ar putea avea acces la informatii de ultima ora pentru domeniul de activitate specific.

Legat de finantarea proiectelor publice, in cadrul conferintei au fost detaliate avantajele parteneriatului public privat. Acesta a fost folosit la scara larga, in ultimele decenii, in Europa si America de Nord, in cadrul strategiilor de implicare a sectorului privat in finantarea si implementarea marilor proiecte publice. Serban Paslaru, avocat asociat in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in parteneriat public privat si concesiuni, a declarat ca ''parteneriatul public privat trebuie considerat o alternativa de finantare si implementare a proiectelor de interes public si in Romania, in special in domeniul infrastructurii, intr-o perioada in care autoritatile romane se confrunta cu lipsa disponibilitatilor bugetare, dificultati in accesarea fondurilor europene, precum si cu lipsa unor capabilitati necesare unui management eficient al proiectelor. Autoritatile trebuie sa invete din esecurile anterioare si sa se mobileze astfel incat sa putem vorbi, cat mai curand, de un „success story" romanesc. Indiferent de lipsurile legislative, exista solutii in masura a facilita implementarea unor structuri de proiect care sa permita satisfacerea nevoilor de dezvoltare atat in ceea ce priveste proiecte de interes national cat si proiecte ale comunitatilor locale.''

De asemenea, participantii la conferinta au avut ocazia sa afle in detaliu care sunt cele mai potrivite instrumente si metode de cofinantare si prefinantare pentru autoritatile publice locale. Valentin Miron, Managing Partner al VMB Partners SA a sustinut o intreaga prezentare pe acest subiect. Domnia sa a subliniat faptul ca ''existenta resurselor necesare pentru cofinantarea viitoarelor proiecte europene este un motiv de ingrijorare pentru multe autoritati publice locale. Un serviciu existent al datoriei publice care e deja foarte mare, veniturile proprii limitate sau cu un nivel de colectare sub asteptari impreuna cu perspectiva unui procent mai mare de aport local (poate chiar 10-15%) care trebuie adus in procesul de implementare a acestor proiecte europene sunt, la prima vedere, ingredientele unui cosmar iminent pentru primarii si consilii judetene.'' Valentin Miron a precizat ca situatia nu este totusi atat de grava pentru exista solutii, iar acestea sunt: '' monitorizarea permanenta si management-ul efectiv al datoriei publice, incluzand restructurari si/sau refinantari pe termen lung a datoriei actuale prin emiterea de titluri de valoare, planificarea multianuala bugetara, planificarea investitiilor de capital, rezonarea fiscala si, nu in ultimul rand, identificarea unor surse noi sau mai rar utilizate de venituri la bugetul local (prin companii tip ESCO, concesiuni cu plata taxei de disponibilitate, rambursari TVA pentru proiecte de investitii cu vocatie comerciala/economica etc.)''.

Partenerii evenimentului: Halcrow Romania - a CH2MHILL company si VMB Partners, Sponsor: Lattanzio Learning,
Parteneri media: Ziare.com, business24.ro, dailybusiness.ro, curierulnational.ro, argesplus.ro, agoramedia.ro,
Eveniment organizat cu sprijinul: Asociatia Municipiilor din Romania, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Persoana de contact: Ingrid Zamfir, telefon: 0729.990.536

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS