Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Tradițiile și obiceiurile românești, redescoperite de sute de elevi clujeni

Diverse
Tools
Typography

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Cluj continuă seria activităților ce au menirea de a-i apropia pe tineri de tradițiile populare autentice și de a le trezi interesul față de patrimoniul cultural românesc.

Astfel, joi, 1 martie, începând cu ora 12.00, la școala din localitea clujeană Sânnicoară, reprezentanții C.J.C.P.C.T. Cluj se vor întâlni cu elevii claselor I-VIII, în cadrul proiectului cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”, lansat în toamna anului 2017.

De asemenea, instituția clujeană de cultură s-a alăturat și proiectului „Drag de România”, inițiat de Asociația clujeană „Alegria”, proiect care-și propune să-i familiarizeze pe tineri cu arta tradițională românească, în anul Centenarului Marii Uniri.

Prima activitate din cadrul parteneriatului la care va fi prezent Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj se va desfășura vineri, 2 martie 2018, la Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. Acțiunea va debuta la ora 12:00, tinerii urmând să afle cu acest prilej o serie de informații și aspecte referitoare la activitatea instituției dar și cu privire la obiceiurile tradiționale de primăvară. Totodată, aceștia vor participa la concursul pe teme de cultură tradițională intitulat „Uniți prin tradiții”.

,,Sunt genul de inițiative și manifestări care contează cu adevărat pentru că produc efecte benefice de durată, apropiind tinerii de valorile și tradițiile autentice românești.” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

În cadrul aceleiași serii de manifestări, la Grupul Școlar „Ștefan Pascu” din Apahida au avut loc în cursul săptămânii trecute alte două întâlniri care au reunit câteva sute de elevi ai claselor I-VIII, alături de cadrele didactice și de directoare unității de învățământ. Astfel, la Casa de Cultură Apahida, consultanții artistici din cadrul compartimentului de educație permanentă, Maria Marinela Istici și Grigore Sâmboan, împreună cu interpreta profesionistă de muzică populară Mariana Morcan, s-au întâlnit cu elevii din clasele I-IV, respectiv V-VIII. Acestora le-a fost prezentată activitatea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în special cea de cercetare pe teren, fiind proiectate și secvențe din filmul documentar „Popas în Transilvania”, realizat de dr. Mircea Cîmpeanu, șeful serviciului Conservare Cultură Tradițională din cadrul instituției.

Elevii au vizionat, totodată, și fragmente din cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului-concurs național de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon” și au aflat, prin intermediul pliantelor de prezentare a activității Centrului care sunt acțiunile culturale viitoare la care vor putea să participe. Tot cu acest prilej, interpreta Mariana Morcan, angajată a Orchestrei „Cununa Transilvană”, le-a vorbit tinerilor despre baladă și a interpretat Balada lui Horea și alte cântece cunoscute din zona Clujului. Fiecare activitate de la Apahida s-a încheiat cu un concurs pe teme de cultură tradițională, intitulat „Uniți prin tradiții”, la care au participat mai multe echipe de elevi.

Biroul de presă
28 februarie 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS