Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Şansa oferită de Colegiului "Emil Negruţiu" ar putea fi valorificată de tineri în contextul actual | VIDEO

Timea Gavrilescu

E. Negruţiu
Tools
Typography

Una dintre problemele existente la nivel naţional este lipsa tehnicienilor veterinari. colegiul turdean este singura instituţie de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj care poate pregăti elevi pentru această meserie.

Lipsa tehnicienilor veterinari pe piaţa muncii este o adevărată problemă la nivel naţional nu doar local, problemă care a fost adusă în discuţie inclusiv de directorul DSV Cluj, Ioan Oleleu, în cadrul emisiunii "Recrutat în Cluj" a postului TV Digi 24 Cluj, emisiune în care directorul DSV Cluj a fost prezent alături de Timea Gavrilescu, directorul Colegiului "Emil Negruţiu" din Turda, instituţie de învăţământ liceal cunoscută pentru faptul că pregăteşte elevi în tot ceea ce înseamnă domeniul agricol.

Într-o discuţie pe care am purtat-o cu Timea Gavrilescu, aceasta atrăgea atenţia că în ultimii ani învăţământul liceal agricol ar fi fost într-adevăr într-o cădere liberă limitându-se pur şi simplu la necesităţile concrete ale celor strict interesaţi de domeniu: elevi proveniţi mulţi din mediul rural ai căror părinţi au animale, au ferme şi care vor să urmeze o şcoală care să-i ajute în acest sens, dar asta înseamnă că ei vor rămâne să lucreze în domeniul din care provin.

Pe de altă parte mai sunt cei care ulterior absolvirii liceului urmează cursuri universitare devenind medici veterinari.

Într-un context în care criza de tehnicieni veterinari există la nivel naţional, în judeţul Cluj această criză este chiar mai mare. cu toate acestea, o rază de speranţă se întrevede, având în vedere că managerul colegiului turdean a explicat că dacă în clasa a XII-a efectivul de elevi pentru axceastă specializare este deficitar, la clasele IX-XI efectivele de elevi sunt bine dimensionate.

Cu toate acestea, nu de puţine ori către instituţia de învăţământ turdeană au venit numeroase solicitări din parte medicilor veterinari, din partea fermierilor, care aveau nevoie să angajeze tehnicieni veterinari - pe proiecte sau nu - specializare care cu greu se regăseşte în rândurile tinerilor absolvenţi de liceu inclusiv din cele două motive deja menţionate: fie elevii s-au întors în localităţile lor de origine şi lucrează acolo, fie au decis să urmeze cursurile universitare în domeniu pentru a deveni medici veterinari.

Trecând peste faptul că la "Emil Negruţiu" au fost pregătite inclusiv generaţii de mecanici agricoli, Timea Gavrilescu a explicat că în cazul în care nu se realizează clase pe anumite specializări timp de patru ani, instituţia de învăţământ are nevoie de o nouă acreditare de la ARACIP pentru a pregăti elevi pe anumite domenii.

Tocmai pentru a şti ce clase se pot organiza în anul şcolar viitor, angajaţi ai instituţiei de învăţământ turdene au fost în teren, în diverse localităţi ale judeţului cluj, dar nu numai, unde au stat de vorbă cu cadre idactice şi elevi ai claselor a VIII-a pentru a se putea face o analiză ulterioară privind eficacitatea înfiinţării de clase pe anumite specializări în domeniul agricol.

Astfel, din cele cinci secţiuni principale ale domeniului agricol - agricultor culturi de câmp, agroturism, agricultură ecologică, horticultură şi zootehnie - Colegiul "Emil Negruţiu" ar putea face clase pentru secţiuni precum zootehnie, agroturism şi, cu indulgenţă, pentru agricultură ecologică. Însă, cum spuneam, pentru acestea este nevoie de acreditare ARACIP.

Totuşi, trebuie menţionat că - dacă la un moment dat au existat elevi inclusiv din judeţul Maramureş - la colegiul turdean sunt, la momentul de faţă, elevi din judeţele Cluj, Alba sau Mureş, printre localităţile de origine ale elevilor actuali ai colegiului Timea Gavrilescu amintind Izvorul Crişului, Ocoliş, Scărişoara, Ciurila, Sohodol, Abrud, Gârda, Câmpeni, Sâncraiu, Cătina, Soporul de Câmpie sau Geaca, la "Emil Negruţiu" venind inclusiv elevi din Cluj-Napoca tocmai pentru specializările singulare la nivelul judeţului pe care colegiul turdean le oferă.

Chiar dacă s-a referit la faptul că au fost momente în ultimii ani când pe liceele agricole nu se dădea doi bani, iată că acum aceste licee pot oferi elevilor şanse de viitor într-o ţară în care este nevoie de meserii în care "Emil Negruţiu" poate pregăti elevi. cu toate acestea, Timea Gavrilescu este de părere că şi părinţii ar mai trebui să îşi schimbe mentalitatea şi să lase mai mult copiii să aleagă ce vor ei şi să nu-i oblige spre anumite pregătiri sau meserii pe care mai degrabă le vor părinţii pentru copiii lor decât le vor copiii.

Iată, mai jos, intervenţia directorului Timea Gavrilescu în emisiunea de la postul TV amintit mai sus!

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS