Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
115 New Articles

Ce voia directorul Timeea Gavrilescu de la Ministrul Daniel Constantin si ce a raspuns ministrul

Diverse
Tools
Typography

Efectuată cu implicarea deputatului ALDE, Mircea Irimie, vizita Ministrului Agriculturii la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Turda a fost un bun prilej pentru Daniel Constantin să viziteze şi Colegiul "Emil Negruţiu", situat în apropierea Staţiunii.

Profitând de vizita ministrului şi mulţumindu-i acestuia în acest sens, directorul Timeea Gavrilescu i-a prezentat lui Daniel Constantin un scurt istoric al şcolii, dar n-a pierdut ocazia să îi solicite lui Daniel Constantin sprijin în a oferi variante de soluţii prin care instituţia de învăţământ turdeană se poate dezvolta.

"Liceul era în cădere liberă acum câţiva ani şi chiar îi ziceam domnului ministru că a început să îşi revină la vechea tradiţie de acum 20-30 de ani. Avem clase pe veterinar, pe industrie alimentară, avem şi proiecte de POSDRU", spunea Timeea Gavrilescu, adăugând: "Îl rugăm pe domnul ministru să ne spună cum putem să depunem un proiect... Deşi avem terenuri agricole şi un grajd, de exemplu, unde s-ar putea face o fermă pentru copiii noştri care şi-ar putea face practica acolo, că acum îşi fac practica la diverse instituţii".

Returnând politeţea, Daniel Constantin a felicitat reuşita de a se menţine tradiţia şi mai ales specificul agricol al liceului pentru că, spunea Ministrul Agriculturii, "Fără educaţie nici agricultura n-ar exista şi nici societatea nu s-ar dezvolta. Chiar am discutat şi cu Ministrul Educaţiei, avem nevoie fie de absolvenţi care sunt din liceu şi apoi merg să îşi înceapă activitatea agricolă, fie care merg mai departe la universităţi".

Acelaşi, Daniel Constantin, însă, a admis că există o problemă pe partea de logistică, motiv pentru care s-a încercat găsirea de soluţii pentru a se oferi liceelor agricole posibilitatea să aplice pentru diferite proiecte.

"Am modificat ghidurile pe care le aveam pe vechiul PNDR. Toate liceele agricole pot aplica pentru ceea ce înseamnă reabilitarea clădirilor dar şi pentru partea de logistică. Toate liceele care au staţiuni didactice pot aplica", spunea Ministrul Agriculturii explicând: "Era, până acum, un lucru incorect pentru că unele licee, care aveau staţiuni de cercetare, nu puteau aplica dar cum staţiunile valorifică producţia, intrau în competiţii cu fermieri care puteau aplica pe vechea măsură 1.2.1. De aceea am dat posibilitatea - pentru liceele, pentru staţiunile care sunt fermieri activi, care depun cereri la APIA - să aplice pentru ceea ce înseamnă dotarea respectivă".

Admiţând că "pe partea de infrastructură se aplică doar în mediul rural" şi că "în oraşe se aplică fie că e vorba de agent economic, fie de liceu", Daniel Constantin i-a precizat directorului Timeea Gavrilescu: "Pentru terenul pe care-l aveţi puteţi să aplicaţi dumneavoastră. Din moment ce aplicaţi la APIA, aţi devenit fermier activ şi puteţi să solicitaţi apoi fonduri pentru staţiunea de producţie şi trebuie să lucraţi dumneavoastră terenul". "Cu ce, dacă nu sunt utilaje?" întreba Timeea Gavrilescu, întrebare la care Ministrul Agriculturii a venit cu o soluţie: "Trebuie găsită formula cea mai bună să lucraţi dumneavoastră la anul, să aplicaţi dumneavoastră, apoi să luaţi utilaje. Deci va fi foarte greu, anul viitor trebuie să închiriaţi probabil, să lucraţi un an de zile, după care v-aţi cumpărat utilajele dumneavoastră prin proiect şi puteţi să lucraţi cu utilajele dumneavoastră" Daniel Constantin adăugând: "Pe partea de infrastructură, nefiind în mediul rural, acolo trebuie să apelaţi la celelalte fonduri care ţin de POR pe măsură complementară".

Ca semn de apreciere pentru vizita efectuată la liceu, directorul Colegiului "Emil Negruţiu" i-a oferit Ministrului Agriculturii o plachetă care să îi aducă aminte lui Daniel Constantin de vizita de la Turda. De asemenea, o plachetă similară a primit şi deputatul Mircea Irimie.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS