Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Elevii de la "Andrei Saguna", invitati sa descopere Uniunea Europeana

Diverse
Tools
Typography

Mai mulţi elevi ai Şcolii Gimnaziale "Andrei Şaguna" din Turda au fost implicaţi azi, 11 mai 2015, în mai multe activităţi prin care erau îndemnaţi să cunoască mai multe despre Europa şi despre Uniunea Europeană.

Modul lor de a sărbători Ziua Europei a inclus şi asociaţia Slow Food Turda, în cadrul activităţii fiind vorba, aşadar, şi de o călătorie culinară în Europa.

Intitulată chiar "Descoperă Uniunea Europeană", activitatea elevilor de la "Andrei Şaguna" avea ca obiective majore atât promovarea valorilor culturale ale Uniunii Europene cât şi conştientizarea calităţii de cetăţean european.

Împărţiţi pe echipe, elevii au avut ca sarcină realizarea de postere şi prezentări PowerPoint despre statele membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, în vederea promovării turismului cultural au fost alese cinci state din Uniunea Europeană în care se găsesc oraşe înfrăţite cu municipiul Turda: Franţa (Angouleme), Ungaria (Hodmezovasarhely, Bihortorda si Kiskunfelegyhaza), Olanda (Putten), Polonia (Szydlowiek) şi Spania (Santa Susanna).

Dacă activităţile precum realizarea posterelor şi documentarea s-au făcut chiar şi înainte de data de 9 mai, azi, 11 mai, elevii au fost prezenţi la Centrul Gastronomic amenajat în incinta Colegiului "Dr. Ioan Raţiu" din Turda.

Însoţiţi de profesor Monica Ciotlăuş şi învăţător Ana Ambruşan, elevii - atât din ciclul primar cât şi din ciclul gimnazial - au ajuns la Centrul Gastronomic imediat după orele prânzului, unde îi aştepta preşedintele Asociaţiei Slow Food Turda - Marta Pozsonyi - care i-a invitat într-o călătorie culinară în Spania.

"Ştiţi că Uniunea Europeană este formată din 28 de state", spunea Monica Ciotlăuş la începutul activităţii de la Centrul Gastronomic, adăugând că "noi am ales astăzi să ilustrăm următoarele ţări: Spania, Franţa, Olanda, Ungaria şi Polonia, în primul şi în primul rând pentru că aceste ţări au relaţii culturale mai intense cu oraşul nostru prin aprteneriatele pe care le-am semnat cu oraşele înfrăţite".

Precizând că în cadrul activităţii s-a intenţionat şi ilustrarea părţii de geografie culturală prin mâncăruri tradiţionale şi obiective turistice culturale, Monica Ciotlăuş a explicat elevilor prezenţi că "din acest motiv am apelat la specialişti, respectiv la doamna Marta Pozsonyi şi ne-am pregătit cu materialele necesare ca voi să participaţi şi să finalizaţi mâncarea tradiţională pentru Spania, respectiv tortilla".

Chiar mai mult, unul dintre elevii prezenţi - Alin - a şi dorit să ilustreze în felul său călătoria culinară în Spania pregătind de unul singur tortilla acasă aşa cum ştia că se face în Spania, unde a locuit aproximativ 10-11 ani.

Cu toate acestea, deşi avea asupra sa produsul preparat, Alin nu l-a despachetat, ci a aşteptat ca toţii elevii ajunşi la Centru Gastronomic să se implice în gătirea specialităţii tortilla supravegheaţi de Marta Pozsonyi, urmând ca la final să se facă şi o comparaţie între ce a gătit el şi ce s-a gătit la Centrul Gastronomic.

După ce i-a trimis să se spele pe mâini pe cei care voiau să îşi încerce priceperea în gătit, Marta Pozsonyi le-a arătat cum se prepară specialitatea culinară spaniolă apoi i-a lăsat pe fiecare să se implice în gătit.

În timp ce mâncarea era la cuptor, echipele şi-au expus prezentările despre naţiunile pe care şi le-au ales, în faţa colegilor.

La final munca tuturor a fost răsplătită cu degustări de tortilla proaspăt gătită de elevii implicaţi în activitatea iniţiată de cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială "Andrei Şaguna" din Turda.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS