Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

TURDA: "Supernanny" Irina Petrea a explicat provocarile familiei moderne

Diverse
Tools
Typography

După ce în decembrie 2014 "Supernanny" a fost la Fun Kids Turda pentru a vorbi despre importanţa dezvoltării inteligenţei emoţionale la copii, pe 16 februarie Fun Kids Turda a găzduit o nouă întâlnire a Irinei Petrea cu cei care doreau să afle detalii despre cele mai bune modalităţi de acţiona atunci când e vorba de un copil.

La întâlnirea de pe 16 februarie au participat peste 100 de persoane - majoritatea cadre didactice - asta cu atât mai mult cu cât tema de discuţie era una relativ incitantă: Disciplina pozitivă şi provocările familiei moderne.

Psihopedagogul Irina petrea a început prin a vorbi despre principalele provocări ale familiei moderne, acest eprovocări, aşa cum au fost acestea enumerate şi disecate, fiind:

- Redimensionarea familiei (1-2 copii)
- Familii restructurate, monoparentale, interculturale şi interconfesionale, homosexuale
- Creşterea vârstei de apariţie a primului copil
- Cariera şi presiunea de a reuşi în viaţă
- Societatea de consum
- Abundenţa de informaţii de parentaj şi confuzia părinţilor
- Migraţia economică şi remigrarea
- Hipersexualizarea
- Mobilitatea reperelor culturale, accesul la informaţii, televiziunea şi arta în societatea globalizată
- Desacralizarea, laicizarea societăţii

Într-adevăr, societatea contemporană se confruntă cu famili mai modeste faţă de cum erau cu câtţiva ani în urmă iar structura familiei pare să fie, în unele cazuri, diferită faţă de cum era înainte. Dacă numărul de copii într-o familie a scăzut la 1-2 copii, există familii interculturale, interconfesionale şi chiar homosexuale. Plus că a crescut şi vârsta la care familiile decid să aibă primul copil, vârstă care a fost "împinsă" bine spre 40 de ani.

"Foarte multe persoane amână apariţia primului copil ca înainte să se pună, cumva, într-un rost al lor", acesta fiind unul dintre efectele presiunii exercitate de nevoia de reuşită. de realizarea unei cariere care să fie, ulterior, menţinută.

Referitor la societatea de consum în care trăim, Irina petrea Spunea că "dacă ar fi după ei (n.r. - cei care promovează produsele) am trăi toată viaţa, ne-am epuiza toată energia şi n-am mai avea timp de nimic decât să facem bani pe care să-i tocăm pe lucruri care - ce să vezi? - se demodează. Mereu vor fi altele mai bune, mai grozave", mai ales că "aşa ştiu să facă de bine publicitate încât cumperi şi ce n-ai nevoie" şi asta pentru că cei care se ocupă de publicitate ştiu să promoveze în aşa fel un produs încât să-l deteremine pe copil să pună presiune pe părinte.

În societatea modernă părinţii se confruntă şi cu o serie de informaţii, foarte multe informaţii, care vin în general din mediul online, dar care nu sunt neapărat verificate, fiind simple experienţe ale cuiva care par să se impună ca reguli de urmat când nu e nici pe departe aşa, ele, fiind doar simple experienţe ale cuiva, când familiile nu sunt la fel, oamenii nu sunt la fel, copiii nu sunt la fel, situaţiile nu se pot compara.

Copiii din familiile moderne, unii dintre ei, se confruntă şi cu alte situaţii: cele în care unul sau ambii părinţi sunt plecaţi peste hotare la muncă, situaţii în care copiii rămân în grija rudelor.
Sau ce se întâmplă atunci când, în societatea modernă copilul ajunge în contact cu informaţii în care sexualitatea este exagerată, fie că e vorba de firme, de reclame, televiziune. În aceste situaţii tot părintele este cel care trebuie să ştie să deţină controlul şi să orienteze copilul.

Nu trebuie uitat faptul că toate acestea se întâmplă într-o societate în care reperele culturale par să se modifice, în care televiziunile par să stabilească aceste repere iar arta, valoarea, pare să se schimbe. Iar o societate care părea să aibă anumite repere religioase devine mai laică, tinerii se îndepărtează de religie şi sacralitatea se pierde.

"Ia-i omului divinitatea din el şi l-ai lăsat o coajă goală care e-n stare de orice", spunea Irina Petrea cu referire la desacralizarea societăţii din care a dispărut trăirea spirituală profundă, societate în care tinerii fără repere încep să se drogheze de la vârste fragede sau care îşi încep viaţa sexuală fără niciun discernământ. Despre cei care au avut contact cu religia de mici, Irina Petrea spunea: "sunt adolescenţi, se îmbracă la fel ca ceilalţi adolescenţi, nu sunt călugări, sunt nişte adolescenţi absolut normali, doar că au o mai multă seninătate pe ei, trec mai uşor peste eşecuri, au mai multă nădejde, au o linişte interioară pe care ceilalţi nu o au şi nici măcar nu ştiu că nu o au".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS