Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Scoala Teodor Murasanu promoveaza traditiile, printr-un proiect european

Diverse
Tools
Typography

Școala Gimnazialǎ "Teodor Murǎșanu", Turda participǎ cu un grupul de colindǎtori "Vestitorii Crǎciunului" la un concurs ȋn cadrul Proiectului European "Porți verzi". Ȋn competiție intrǎ țǎri din Europa Centralǎ și de Est și se desfǎșoarǎ pe parcursul unui an, avȃnd douǎ semifinale ȋn lunile ianuarie și aprilie 2015.

Organizat pentru elevi cu vȃrste ȋntre 9 și 15 ani, proiectul beneficiazǎ de sprijinul Fundației Europene de Tineret Pentru Ungaria, Organizația Sternsinger, Acțiunea Globalǎ "Planet For Planet" și partenerii Fundației Pentru Africa.

Scopul proiectului este destul de complex, urmǎrind prin "learning by doing" sǎ pregǎteascǎ participanții pentru noi provocǎri, implicȃndu-i ȋn activitǎți ecologice, economice, sociale și culturale ȋn scopul promovǎrii culturii locale și pǎstrǎrii unui mediu curat.

Cele douǎ secțiuni ale concursului sunt Menținerea datinilor de Crǎciun și Expoziție cǎlǎtoare pe teme ecologice. Pentru prima secțiune, misiunea "Vestitorilor Crǎciunului" este mai degrabǎ o provocare. Sǎ (re)-descoperi tradiții locale ȋn mediul urban a fost pentru colindǎtori o adevǎratǎ ȋncercare ce a presupus o serioasǎ fazǎ de documentare la bibliotecǎ sau pe teren, ȋn cǎutare de colinde și urǎri vechi de Crǎciun. Astfel, grupul de colindǎtori ai Școlii Gimnaziale "Teodor Murǎșanu", coordonați de doamna profesoarǎ, Camelia Vesa, au pregǎtit o scurtǎ scenetǎ ce transmite, ȋntr-un limbaj vechi, tradițional, bunǎ dispoziție și reflectǎ cȃteva obiceiuri locale de Crǎciun.

Pe parcursul lunii decembrie, grupul de colindǎtori va prezenta programul ȋn cȃteva locații din oraș. Pȃnǎ ȋn prezent, Vestitorii au rǎspȃndit vestea nașterii Domnului la Grǎdinița Dr. I. Rațiu, la Biblioteca Municipalǎ Turda, la Centrul de Informare Turisticǎ, la Centrul de Ȋngrijire și Asistențǎ pentru Vȃrstnici, precum și la Primǎria Municipiului Turda, dar şi în cadrul spectacolului de iarnă "Aşteptând Craciunul" și colinda lor nu se sfȃrșește aici.

Ȋn final, se realizeazǎ un Jurnal al activitǎții care va fi evaluat de coordonatorii proiectului.

prof. Camelia Vesa

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS