Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
106 New Articles

Groapa

Editorial
Tools
Typography

Un lucru este (cam) cert: un anumit tip de raportare la data de 23 august este un prilej numai bun de - s-o numim aşa - dislexie politică, un prilej numai bun ca dreapta să dea cu dreapta-n stânga.

Perseverenţa - pe alocuri bolnav-rudimentară - de a asocia mereu pesediştii cu comuniştii poate fi uşor hrănită în această perioadă când "interese obscure" ar putea profita de moment să le mai dea la gioale celor pe care îi numesc urmaşi ai comunismului.

Şi atunci nouă ce ne rămâne, dacă iclusiv la un sfert de veac de la Revoluţia din 1989 încă am da de înţeles că suntem în plin proces de dezbărare de nişte concepte care nu mai există de un sfert de veac? Păi ne rămâne calea cea nouă, a liberei iniţiative, a capitalismului, aşa cum ne învaţă "dreptacii" României, ăia de şi-au luat ţara înapoi, numai că preşedintele lor cam scade în popularitate.

Pe mâna lor dreaptă trebuie să mergem, aşadar, ei sunt cei care ne învaţă, ei sunt cei care ştiu, ei sunt cei care ne mestecă dumicatul că noi suntem prea proşti s-o facem!

Şi aşa de liberi profesionişti, antreprenori, liberali în gândire şi fapte sunt toţi, atâta spirit au, încât excelează în iniţiativa de-a se cuibări toţi la stat, prin primării, prin societăţi pe acţiuni al căror acţionar unic e statul, toţi iau salariu de la stat, toţi se înrolează şi umblă după funcţii plătite de la bugetul statului. Dar ei sunt liberali şi Doamne fereşte să-i atingi cu DNA-ul la averile făcute lucrând la stat, că deja eşti un amărât de comunist care te iei de spiritul de iniţiativă ce poate duce individul pe noi culmi, nemaivăzute, de progres şi civilizaţie.

La 70 de ani de la momentul istoric, cumva, care a premers, până la urmă, izbucnirea comunismului ca mod înfloritor de viaţă extraordinară promisă - acel comunism cu care cei mai sinceri şi naivi au dat de toţi pereţii în timp ce profitorii de pe urma lui (unii dintre ei fiind liberalii de azi) doar s-au făcut că-i sparg capul - iată că la Turda cetăţenii s-au trezit, peste noapte, la mâna unor liberali care, plini de iniţiativă, de spirit antreprenorial, de gândire neîngrădită de dogme, vin şi-şi dau cu stângul în dreptul când e vorba să transforme, periodic, Turda în groapa de gunoi a judeţului.

Primul dintre iscusiţii liberali - că doar dacă nu-i reprezintă şi în el nu se regăseşte seva năzuinţelor liberale şi crezul liberal în totalitatea sa, dacă în el nu se regăsesc liberalii ca spirit, de ce l-au votat preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi au făcut din el etalonul liberalismului la nivel de administrare a judeţului cu gândire liberală? - este Mihai Seplecan, cel care pe 20 august (deci cu trei zile înainte de întoarcerea armelor, cum ar veni) dădea publicităţii un comunicat cum că problema deşeurilor la nivelul judeţului Cluj este rezolvată pe moment: se face rampă temporară de colectare a deşeurilor întregului judeţ la Turda!
Cetăţenii s-au ofticat...

Al doilea liberal, din ecuaţia la care ne referim aici, este primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie. În calitate de primar, acesta era absolut necesar să ia o poziţie inclusiv în apărarea cetăţenilor pe care îi reprezintă şi care, de aceea l-au ales, ca să îi reprezinte.

În comunicatul dat publicităţii, primarul Turzii spunea că "nu avem cunoştinţă despre detaliile privind depozitul temporar de deşeuri despre care s-a vorbit la nivelul Consiliului Judeţean" şi, în concluzie, "discuţiile născute raportat la acest subiect sensibil atât la nivelul comunităţii locale cât şi judeţene, au apărut pe fondul unor speculaţii care nu îşi au rost la această dată".

Dacă ne întoarcem la comunicatul primului liberal, acolo găsim că "soluţia astfel propusă şi asumată de către Consiliul Judeţean Cluj, împreună cu toate cele 81 de UAT-uri clujene, se referă la crearea unei rampe de stocare temporară (...) pe un teren de circa 8700 mp aflat în extravilanul municipiului Turda".

În acelaşi comunicat mai regăsim şi altceva, anume o declaraţie a lui Mihai Seplecan în care acesta susţinea "Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc domnului primar Tudor Ştefănie pentru susţinerea acestei soluţii benefice pentru judeţul Cluj şi să reiterez faptul că activitatea respectivei rampe temporare va înceta imediat după transportarea deşeurilor stocate la viitorul depozit ecologic".

Punând faţă în faţă cele două comunicate, deja ai impresia că ori nu vezi bine, ori ceva se întâmplă, ceva ce te depăşeşte ca cetăţean... Bine, pe principiul "pun-te masă, scoal-te masă" au mai fost câteva apariţii prin presă cum că ba cei doi liberali s-au întâlnit, ba nu s-au întâlnit, ba iar s-au întâlnit...

Totuşi, văzând cele două comunicate parcă nu poţi face altceva decât să stai să te minunezi cât de zburdalnic şi zvelt e spiritul liberal şi cum ţâşneşte el spre noi culmi de lumină, cum ştie el să aterizeze taman în bot, la fel ca două avioane care se ciocnesc în aer, de parcă n-aveau loc "cât larg era" în tot cerul senin al liberei iniţiative!

Am scris "parcă nu poţi face..." dintr-un anume motiv. Dacă lucrurile arată clar din perspectiva lui Mihai Seplecan, propunerea noastră este să revedem comunicatul Primăriei Turda.

În timp ce Mihai Seplecan îi mulţumea primarului pentru susţinerea soluţiei, primarul vine cu un comunicat în care spune că nu cunoaşte detalii despre depozitul de deşeuri şi că nu au fost solicitări, cum s-ar spune, oficiale, nu s-a prezentat nimeni cu cerere, cu documentaţie şi că până atunci ("atunci" însemnând când se va prezenta cineva?) nu prea este despre ce să se vorbească. Dar când efectiv se va prezenta cineva cu cereri şi solicitări oare cum se va vorbi?

Contradictoriu rămâne, însă, faptul că deşi Mihai Sepelcan vorbea despre suprafeţe de teren, primarul Turzii spunea că la Turda nu există suprafeţe pretabile pentru astfel de activităţi.

Şi, apropo, dacă la Turda nu există suprafeţe pentru astfel de activităţi, problema nu ar trebui să fie deja moartă înainte de-a se naşte şi lucrurile să fie clare? Dacă, totuşi, va veni cineva cu solicitare clară pentru amplasarea unei rampe de deşeuri la Turda, va fi oare primarul tranşant şi va spune că la Turda nu există suprafeţe pentru derularea de astfel de activităţi, sau pur şi simplu această afirmaţie era una care doar dădea bine în comunicat?

Totuşi, să nu uităm ce se precizează la finalul comunicatului Primăriei Turda - "în momentul în care vom deţine informaţii noi raportate la acest subiect le vom aduce la cunoştinţa publică" - final care nu neagă, în fapt, în sine, orice dubiu, orice suspiciune rezonabilă privind o posibilă amplasare a unei rampe de deşeuri la Turda.

Pe scurt, comunicatul Primăriei Turda era unul minim şi necesar, dar care, oricum ar părea la prima vedere, privit mai atent pare o apă de ploaie care nici nu face rău dar nici bine, un comunicat care având cel puţin două nivele de percepţie este, considerăm noi, dibaci construit. De aceea trebuie să fiţi permanent atenţi la ce informaţii vi se servesc...

Foarte pe scurt, suntem impresionaţi de spiritul liberal care, iată, ştie să facă furori şi să se instituie ca important (nu neapărat ca benefic în totalitate) în preajma împlinirii a 70 de ani de la momentul care, cum spuneam, a creat premisele izbucnirii comunismului ca acel ceva pe care liberalii de azi - aşa cum sunt şi cum înţeleg ei să fie azi - găsesc ocazii desuete să îl înfiereze iar şi iar...

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS