Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Aproape egalitate in duelul dintre Stradivarius si Guarneri de la Campia Turzii

Diverse
Tools
Typography

Aflat la cea de-a IV-a ediţie, spectacolul "Duelul viorilor" a ajuns şi la Câmpia Turzii. Şi asta prin concursul administraţiei locale a municipiului şi prin mijlocirea Societăţii Culturale "Rei Culturae Fautores" din Turda.

Liviu Prunaru (vioara Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (vioara Guarneri), acompaniaţi de Horia Mihail (pian) au impresionat - prin muzica de calitate şi sunetul spectaculos al celor două instrumente - publicul care a umplut sala "Mircea Mihăşan" a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu".

Dacă există sau nu termene de comparaţie între cele două viori, asta trebuie să se pronunţe specialiştii însă ceea ce putem noi spune este că identice nu au cum să fie (de unde şi titlul) iar "duelul" apare mai degrabă ca o confruntare amicală între două instrumente spectaculoase.

Din ceea ce am reuşit să aflăm, cei care, prin interpretarea lor au ştiut să smulgă aplauze sincere publicului din sala de la Câmpia Turzii sunt, mai exact:

Liviu Prunaru
A obținut numeroase premii și distincții la pretigioase concursuri și competiții interenaționale de vioară. Violonistul Liviu Prunaru a cântat ca solist cu orchestre importante - Royal Philarmonic Orchestra (Londra), London Symphony Orchestra, Belgium National Orchestra - sub conducera unor importanţi șefi de orchestră. Cântă pe o vioară Stradivarius.

Gabriel Croitoru
Solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a obţinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, vioară care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu".

Horia Mihail
A susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente.

Finalul spectacolului a fost punctat de primarul Radu Hanga care, în felul său mai aparte, s-a arătat plăcut impresionat de spectacol: " Muzica bună e ca şi vinul bun: vinul bun are valoare pentru cei care se pricep, nu pentru beţivi. Muzica bună are valoare în faţa celor care o ascultă şi o trăiesc". Şi primarul a continuat în aproximativ acelaşi registru: "Până la urmă şi instrumentele astea ce sunt? Nişte cutii de lemn cu nişte sârme. Înăuntru este sufletul celui care le-a creat. Viorile Guarneri şi Stradivarius - cum le-am perceput eu - au un sunet strălucitor, un sunet curat, un sunet minunat".

Precizând că spectacolul vine pe finalul Anului Culturii Locale la Câmpia Turzii, primarul Radu Hanga nu a putut să nu îşi exprime bucuria că la Câmpia Turzii este public iubitor de astfel de muzică. "Vă mulţumesc, ne-aţi oferit clipe minunate. Cu acest concert minunat ne-am ridicat pe o culme. Vă mulţumim pentru el şi sunt sigur că ne vom mai vedea", şi-a încheiat Radu Hanga alocuţiunea.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS