Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Cea de-a treia editie a festivalului "Teatru pe Drumul Sarii" incepe pe 16 octombrie | VIDEO

Diverse
Tools
Typography

Directorul Teatrului "Aureliu Manea" Turda, Narcisa Pintea, şi teatrologul Claudiu Groza au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au oferit detalii privind cea de-a treia ediţie a festivalului de teatru şi arte performative "Teatru pe Drumul Sării".

"Având în vedere programul, eu consider că acest festival va fi un regal la creaţiei şi al bunului gust", spunea Narcisa Pintea cu referire atât la spectacolele din festival, cât şi la celelalte activităţi care au loc în cadrul festivalului.

FUN
este o producţie a Teatrului "Aureliu Manea" Turda în regia lui Mihai Măniuţiu. La fel ca şi la celelalte ediţii, festivalul debutează cu o producţie a teatrului gazdă, un musical cu un text tradus de Vlad Masaci şi care îi are în distribuţie, printre alţii, pe Marian Râlea, dar şi două foarte bune actriţe ale Naţionalului Clujean: Romina Merei şi Anca Han.

Potrivit Narcisei Pintea, la realizarea spectacolului s-a încercat păstrarea aceleiaşi echipe "a domnului Măniuţiu: scenografia lui Adrian Damian, muzica lui Şerban Ursachi şi propunem o coregrafie realizată de actriţa Györgyjakab Enikő, actriţă a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca şi profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune". De asemenea, Györgyjakab Enikő va realiza, în cadrul festivalului, şi un work-shop, un atelier de teatru-dans pentru îmbunătăţirea performanţei actorilor.

"Poate «FUN»-ul va şoca pe alocuri" mai adăuga Narcisa Pintea, explicând că spectacolul este conceput pentru festivaluri, dar şi că e pentru prima dată pentru actorii turdeni - fiind, de asemena, şi un efort mare din partea lor - când aceştia sunt cuprinşi într-un musical, spectacolul fiind, în opinia lui Claudiu Groza, şi un pariu câştigat de echipa Teatrului "Aureliu Manea" Turda precum şi o experienţă bună pentru actorii teatrului turdean având în experienţa pe care Anca Hanu şi Romina Merei o au în zona musicalurilor, Anca Hanu fiind şi cea care a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la festivalul internaţional de la Oradea.

Scripcarul de pe acoperiş
este un alt spectacol din festival, un spectacol al Teatrului "Regina Maria" de a Oradea, o superproducţie cu o partitură destul de pretenţioasă.

"E familiar prin filmul din anii '80 cu faimosul Topol iar povestea este una cunoscută: e despre un evreu lăptar care trăieşte în Rusia şi are multe fete care îl necăjesc", preciza Claudiu Groza adăugând că spectacolul este, de fapt, despre lupta de a sparge tradiţia existentă în Rusia ţaristă de la finele secolului XIX.

Iar dacă Narcisa Pintea vorbea despre o producţie complexă, cu 80 de persoane pe scenă, Claudiu Groza garanta pentru "Scripcarul..", despre care spunea că este un prilej de bucurie şi de încântare.

Bădăranii
este spectacolul teatrului Metropolis din Bucureşti care, în cadrul festivalului de teatru de la Turda, îi aduce pe scena Teatrului "Aureliu Manea" pe Mircea Albulescu, Eusebiu Ştefănescu, Gheorghe Visu, Adriana Trandafir sau Gabriela Popescu.

Menţionând că spectacolul regizat de Dan Tudor e o variantă actualizată cumva, teatrologul Claudiu Groza spunea că "«Bădăranii» nu e o montare în cheie clasică şi plasată în evul mediu, ci e o variantă actualizată dar care păstrează foarte bine toată articulaţia din text; e o satiră şi la o situaţie contemporană: trei bărbaţi vor să-şi domine nevestele dar ajung, de fapt, să fie la mâna lor. E o comedie savuroasă cu nişte actori de cea mai bună calitate".

Teatrul în limba maghiară
este prezent pentru prima dată în cadrul festivalului de teatru şi arte performative "Teatru pe Drumul Sării".

"Pentru prima dată festivalul durează patru zile. Ne-am dorit ca o zi să fie dedicată comunităţii maghiare şi am invitat Teatrul Naţional Târgu Mureş, compania Tompa Miklos, cu spectacolul «Recviem pentru o casă»", preciza directorul Teatrului "Aureliu Manea" Turda, adăugând: "După 15 ani revine o trupă a unui teatru în limba maghiară şi sper ca maghiarii, comunitatea maghiară, să aprecieze acest lucru şi îi invităm şi-i aşteptăm cu drag în sala de spectacol".

"Recviem pentru o casă" este, spunea Claudiu Groza, "o poveste elegiacă despre Cluj, reprezentată printr-o casă care găzduieşte mai mulţi oameni şi prin această casă se construieşte o istorie a Clujului".

Copiii,
ca de fiecare dată, nu au fost uitaţi nici ei în cadrul festivalului. "Magia copilăriei" este un spectacol dedicat lor, copiilor, un "spectacol al Teatrului «Excelsior» din Bucureşti, un spectacol aparte, pe care eu nu aş avea posibilitatea să îl realizez aici", menţiona Narcisa Pintea.

În cadrul acestui spectacol, copiii vor avea parte de un magician care, împreună cu ei, va face magie. Invitaţia de a participa la acest spectacol lansată de directorul Teatrului "Aureliu Manea" Turda a fost făcută atât pentru copii dar şi pentru părinţi şi bunici pentru că e un spectacol pentru toate vârstele iar preţul biletului e chiar unul rezonabil: 7 lei atât pentru copii cât şi pentru însoţitori.

Cu preţurile
biletelor începând de la 10 lei şi ajungând până la 30 de lei, Narcisa Pintea consideră că spectacolele din festival sunt accesibile, de altfel majoritatea biletelor fiind deja vândute.

"Mi-am dorit şi ne dorim ca acest festival să fie o poartă de comunicare dintre publicul turdean şi creatorul de teatru şi îmi doresc foarte mult ca această mişcare culturală, de la an la an, să aibă un avânt puternic şi să propulseze scena turdeană acolo unde-i este locul" spunea Narcisa Pintea menţionând că teatrul turdean merită acest lucru "pentru că la Teatrul «Aureliu Manea» Turda se munceşte mult, se depun eforturi şi prezenţa publicului în sala de teatru şi prezenţa noastră la festivalurile din România e o dovadă că munca pe care o facem o facem bine şi cu drag".

Secvenţe din conferinţa de presă, AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS