Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
106 New Articles

Muzica spaniola la Turda cu corala Villa de Valdemoro

Diverse
Tools
Typography

Marţi, 22 iulie, a fost prima zi de spectacol în care, la Turda, s-a făcut simţită prezenţa coralei Villa de Valdemoro din zona Madrid, Spania, eveniment muzical la care au contribuit atât comunitatea turdeană cât şi comunitatea din Valdemoro.

Unul dintre pionii principali ai prezenţei spaniole la turda a fost nimeni altcineva decât părintele Dorin Sas, cel care a fost preot paroh la biserica Parohiei Ortodoxe Oprişani II, care s-a ocupat şi de destinele aşezământului Acoperământul Maicii Domnului de pe lângă parohia din Oprişani, dar care, de câţiva ani, slujeşte pentru parohia ortodoxă a comunităţii de români din Valdemoro şi care este şi membru al asociaţiei corale spaniole.
"Mulţumim gazdelor noastre, Primăria Turda, domnului primar Tudor Ştefănie, domnului Pavel Tothăzan, doamnei director Timeea Gavrilescu", spunea părintele Sebastian Zăhan în deschiderea spectacolului având convingerea că "muzica are un limbaj universal, toţi vom vibra la cântecele care se vor cânta în această seară pe scena din Primăria Turzii".
primii care au urcat pe scenă au fost cei de la corul Armonia, cor al Casei Municipale de Cultură Turda, care a început cu melodia religioasă "Iubi-Te-voi, Doamne!", după care au urmat o piesă românească şi două piese în limba italiană.
Despre Villa de Valdemoro, părintele Sebastian Zăhan spunea că asociaţia corală spaniolă din Valdemoro s-a înfiinţat în 1986 an din care, până în 1990, a activat sub bagheta dirijorului Francisco Grau, actualmente dirijor al Muzicii de la Casa Regală.
De-a lungul timpului, corala Villa de Valdemoro asusţinut concerte în numeroase oraşe din Spania dar şi din afara graniţelor Spaniei: Roma (Italia), München (Germania), Lisabona (Portugalia) şi Paris (Franţa).
Din 2013 conducerea corului a fost preluată de tânărul Emilio Esteve, cel care, spunea părintele Sebastian Zăhan, "a dat o nouă schimbare repertoriului, tinereţea sa creând un nou ambient cu proiecte îmbelşugate".
Concertul susţinut de corala spaniolă pe scena primăriei turdene a fost structurat pe două părţi: muzică religioasă şi muzică laică. În cea de-a doua parte au fost prezentate "diferite stiluri şi epoci muzicale, coruri celebre ce aparţin lui Giuseppe Verdi din operele «Il Trovatore» şi «Traviata»" după care a urmat "un traseu muzical din operele cele mai cunoscute ale secolului XXI", părintele Sebastian Zăhan adăugând şi că "muzica de film şi musicalurile sunt, astăzi, genuri foarte gustate de publicul vizat" aşa că membrii coralei Villa de Valdemoro "au pregătit o selecţie din câteva musicaluri cum ar fi «Pisicile», «Regele leu» şi «Frumoasa şi Bestia»".
De asemenea, din respect pentru gazdele lor, spaniolii au pregătit şi o piesă în limba română - "Eu mă duc, codrul rămâne" - pe care, însă, au interpretat-o împreună cu membrii corului Armonia.
La finalul concertului sosise momentul cadourilor. Mulţumind primarului turdean "pentru primirea frumoasă şi pentru oportunitatea de-a cânta la Primăria Turda", spaniolii şi-au exprimat speranţa că spectacolul este doar începutul unei viitoare bune colaborări rodnice între Turda şi Valdemoro, în semn de apreciere spaniolii făcându-i cadou primarului turdean un album care vorbeşte în imagini despre istoria şi cultura comunităţii spaniole din apropierea Madridului.
Mulţumind corului Armonia pentru posibilitatea de a cânta împreună la Turda, spaniolii au oferit coralei turdene un cadou realizat de unul din membrii coralei Villa de Valdemoro, Jose Antonio: un steag care a pornit de la elementele stemei municipiului Turda - barda, cele trei coroane, simbolul salinei, al Legiunii a V-a Macedonica - dar la care au mai adăugat cheia sol, care să sugereze muzica, dar şi două cruci care să ducă cu gândul la faptul că dirijor al corului e părintele Sebastian Zăhan.
După ce le-a urat un bun venit la Turda, primarul Tudor Ştefănie a mărturisit că "după o zi lungă şi aglomerată, acest moment fantastic pe care l-aţi creat ne-a luat toate necazurile şi gândurile înnegurate şi ne-aţi creat o imagine despre o viaţă liniştită, aşa cum ne dorim cu toţii. Ne-aţi transmis acea bucurie de-a ne vedea şi vă mulţumesc că aţi reuşit să ajungeţi la Turda".
Despre părintele Dorin Sas - unul dintre artizanii principali ai realţionării între comunitatea din Valdemoro şi comunitatea din Turda - primarul Tudor Ştefănie spunea: "vă asigur că mă bucur foarte mult că văd aici un fiu al comunităţii turdene, un om care ne-a lipsit foarte mult, cu care toţi am lucrat foarte bine, care a participat alături de noi cu sufletul şi tot ce-a fost mai bun în el ca să consolidăm o viaţă frumoasă aici la Turda. Şi nu spun acest lucru pentru că îmi pare rău că e în Spania, dar sunt convins că, prin ceea ce a transmis, a exprimat o mare parte din ce simţim şi ce suntem noi, turdenii".
Considerând că primul pas spre înfrăţire a fost făcut deja, primarul turdean i-a asigurat pe spanioli că partea română va parcurge toţi paşii prevăzuţi de legislaţia română în acest sens.
De asemenea, Tudor ştefănie şi-a exprimat convingerea că la finalul vizitei la Turda oaspeţii spanioli vor fi fericiţi că au venit în vizită, cu atât mai mult cu cât gazdele au promis că le vor oferi posibilitatea să viziteze cele mai reprezentative obiective pentru Turda, pentru istoria şi cultura municipiului nostru.
De asemenea, şi primarul turdean a oferit un cadou pentru primarul din Valdemoro, dar nu l-au uitat nici pe tânărul dirijor Emilio Esteve, despre care Roxana Popescu - angajat al Primăriei Turda şi membru al corului Armonia - spunea că "s-a născut odată cu democraţia noastră". Astfel, tânărul dirijor spaniol a primit diplomă pentru "măiestria cu care este legat de fascinanta lume a muzicii de la vârsta de patru ani până în prezent, când este dirijor al asociaţiei corale Villa de Valdemoro".
De asemenea, Emilio Esteve a primit şi un cadou oferit de către fabrica de sticlă turdeană - întreprindere cu tradiţie şi cunoscută nu doar între graniţele României - directorul Traian Rusan fiind prezent la spectacolul din sla mare a Primăriei Turda.
Următorul concert susţinut de corala Villa de Valdemoro împreună cu corul Armonia al Casei Municipale de Cultură Turda va avea loc sâmbătă, 26 iulie 2014, în amfiteatrul din Salina Turda cu începere de la orele 11.00.

Mai multe imagini de la evenimentul de marţi găsiţi AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS