Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Mic ghid de subliminale "pe fata". Sau nu?

Agora
Tools
Typography

Un fragment de discurs dintr-un fragment de existenţă ne-a reţinut în mod deosebit atenţia la lansarea de carte care a avut loc cu două zile în urmă la Turda.

Ca să fie foarte clar la ce ne referim, iată cum prezenta profesor doctor Ciprian Rigman invitaţii la lansarea de carte a profesroului Răzvan Neagu: "Avem deosebita onoare de a-i avea între noi pe doi reputaţi specialişti ai şcolii istorice turdene. Mă refer aici la domnul prof. univ. dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Istorie «George Bariţiu» din Cluj-Napoca, şi pe domnul conf. univ. dr. Şerban Turcuş, unul dintre specialiştii recunoscuţi în istoria medievală".

Până aici, nimic deosebit, nu? Păi hai să vedem cum continuă prezentarea acelaşi vorbitor: "De asemenea, Mediaşul este reprezentat de prof. dr. Vasile Mărculeţ iar Sibiul - care a dat în trecut dar dă şi astăzi oameni providenţiali - este reprezentat de domnul dr. Alexandru Bucur".

Hopa! Adică "Poftim?"...

Am înţeles noi bine? Adică "Sibiul care dă şi azi oameni providenţiali"?

Păi hai să vedem puţin ce şi cum. Cine ar putea fi omul "providenţial" - sau, în universul cocălarilor, "baştanul, frate!" - al momentului din Sibiu? Cel mai probabil Klaus Iohannis.

Pauză! Pe moment hai să vedem ce e cu provideţialitatea!

Potrivit dexonline.ro, "providenţial" înseamnă "trimis de providență", "care apare la momentul potrivit, printr-o întâmplare favorabilă ieșită din comun", "excepțional, deosebit".

Dar cu providenţa cum e? Păi potrivit aceluiaşi dexonline.ro, "providenţă" înseamnă "Planul divin prin care este prevăzut și orientat cursul evenimentelor astfel încât Universul, ca întreg, și creaturile individuale să realizeze scopurile stabilite de Dumnezeu" sau "pronie cerească" sau "Divinitatea, dumnezeirea, Dumnezeu" sau "Grijă, milă, îndurare ca atribute ale divinității" sau "Persoană sau împrejurare miraculoasă care contribuie la salvarea sau la fericirea cuiva".

Serios? Chiar ar putea fi asociat Klaus Iohannis cu providenţa?! Mai vedem...

Revenim din pauză: Dacă e să ne luaţi pe noi în seamă, fragmentul de discurs nu a fost decât în stare să ne creeze un oarecare sentiment de KLAUStrofobie: ne-am simţit înghesuiţi prin îndemnul înspre o poziţie care nu e necesar să fie familiară tuturor. Iar diferenţa între providenţă şi facebook e una destul de mare, mai ales în contextul în care - doar ca de exemplu - noul PNL înseamnă şi Vasile Blaga, cel al cărui fiu e luat în vizor pentru că tocmai i s-a găsit ceva în urma "căutării în coarne".

Dar asta e doar părerea noastră! O părere, probabil - recunoaştem! - izvorâtă inclusiv din "Q&A"-ul "În ce partid activează Ciprian Rigman?" / "În PNL!".

În cazul în care am înţeles greşit, nu ne rămâne decât să îl invităm pe vorbitor să lămurească în legătură cu ce a vrut să zică.

În rest, profităm de acest moment atât pentru a-l saluta pe amicul Rigman, cât şi pentru a-l asigura că am auzit ce a zis. Păi nu? Păi da!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS