Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
113 New Articles

Norma de hrana, un fel de momeala?

Agora
Tools
Typography

Că la Turda consilierii locali au aprobat ca, începând cu anul viitor, personalul angajat în cadrul Serviciului Poliţia Locală să primească valoarea normei de hrană am precizat deja.

Ba chiar am prezentat şi anumite fragmente din raportul de specialitate care se doreau o motivare a proiectului de hotărâre privind aprobarea normei de hrană. Însă am lăsat separat unul din fragmentele pe care le-am citit în raportul de specialitate semnat de Emil Dardai, director executiv în cadrul serviciului.

Acest paragraf spune aşa: "Un alt aspect care se impune a fi luat în considerare în sprijinul acordării normei de hrană pentru personalul Poliţiei Locale este motivarea financiară a angajaţilor aflaţi în prezent în activitate, dar şi ocuparea în circumstanţe mai bune a posturilor vacante, existând premisa posibilităţii de selecţie a personalului dintr-un număr mai mare de candidaţi cu calităţi psiho-fizice şi de pregătire profesională superioare, atraşi de condiţii de salarizare mai bune".

Pe bune? Adică un asemenea paragraf chiar îşi găseşte locul într-un astfel de document?

Am decis să vă prezentăm şi acest paragraf pentru că el pur şi simplu nu merita lăsat de izbelişte tocmai pentru că el vine să completeze, "la sentiment", "la emoţie", necesitatea aprobării proiectului de hotărâre privind acordarea normei de hrană pentru poliţiştii locali turdeni.

Simpla prezenţă a acestui paragraf pare să arate că legea în sine - care trebuia aplicată - parcă nu era suficientă ca argumentare. Adică serios? Chiar era nevoie de un asemenea paragraf?

Păi, în primul rând, dacă această normă de hrană se constituie într-o motivare financiară a angajaţilor aflaţi în activitate asta înseamnă că dacă primesc bani în plus ca normă de hrană îşi vor face mai bine treaba pentru că vor fi motivaţi financiar? Nu e corect. În momentul în care s-au angajat, aceştia au semnat un contract cu anumite clauze şi, cel mai probabil, o fişă a postului, documente în baza cărora aveau obligaţia să îşi facă treaba oricum "întocmai şi la timp" (cum se menţionează în zona cazonă). Faptul că prin banii reprezentând norma de hrană îşi vor face treaba mai bine înseamnă că era loc de mai bine, doar că angajaţii nu şi-ar fi făcut treaba la maximum de capacitate, maxim spre care s-ar putea îndrepta acum, dacă sunt motivaţi cu bani în plus.

Ba mai mult, bani în plus ca venit reprezintă o ţintă mai vizibilă pentru persoane aflate în căutarea de locuri de muncă, eventuallocurile de muncă vacante în cadrul serviciului Poliţia Locală Turda. Da, salariul mai mare e mai tentant, dar să dai de înţeles - în raportul de specialitate care prezintă motivele de aprobare a unui proiect de hotărâre - cum că "hai, dom'le, că dacă se aprobă norma de hrană salariul pare mai mare şi avem şansa să atragem oameni care să ocupe locurile de muncă pe care şi aşa le avem vacante şi, cu un salariu mai atractiv, poate chiar putem momi mai mulţi decât numărul de locuri şi, uite-aşa, facem şi o selecţie şi-i alegem pe ăi mai buni...".

Câteva aspecte, totuşi, trebuie reţinute: legea e lege şi dacă legea prevede, norma de hrană trebuie acordată oricum, pentru că aşa spune legea iar dacă legea spune, cel mai probabil oamenii merită acei bani. Pe de altă parte, actualii angajaţi lucrează în baza unui contract şi, probabil, a altor documente potrivit cărora au atribuţii precise în meseria pe care o desfăşoară. Dar să vii cu o precizare cum că cu banii de normă de hrană motivezi poliţiştii în ceea ce oricum aveau obligaţia să facă sau că momeşti posibili noi angajaţi, asta nu pare să "puşte" cu rigurozitatea unor documente oficiale.

În rest, chiar aşteptăm ca poliţiştii locali să-şi facă treaba. Spre exemplu să vdeme mai puţini cerşetori în stradă, mai puţină mizerie în jurul ghenelor pentru că nu mai există "colectori" de plasticăraie şi doze de băuturi etc. etc. etc... Dar poate că abia de la anul, că sunt mai motivaţi dacă iau şi bani ca normă de hrană. Sau poate nu, că banii oricum îi primesc că aşa zice legea, locul de muncă e călduţ, de da6t afară nu-i dă nimeni pentru că oricum sunt locuri vacante şi deci lipsă de personal. Cu alte cuvinte, prognoza ar putea fi cam aceeaşi cu o singură diferenţă: norma de hrană acordată prin lege.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS