Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Dilema in curs de nerezolvare la Colegiul Tehnic de la Campia Turzii

Agora
Tools
Typography

Denumirile instituţiilor de învăţământ par că se schimbă în timp, luând nume ale diverselor personalităţi ale timpului, fie că e vorba de personalităţi locale fie naţionale care, într-un fel sau altul, prin realizările lor, şi-au pus amprenta în istorie fie la nivel local, fie la nivel naţional.

Un caz, parcă, mai aparte ni se pare a fi cel de la Câmpia Turzii, mai exact cel al Colegiului Tehnic de la Câmpia Turzii.
Astfel, colegiul a primit numele unei mari personalităţi locale care a avut un rol deosebit de important mai ales pe plan local: Victor Ungurean. Sau este Victor Ungureanu?
De fapt, despre asta e vorba. Nici măcar dinspre instituţia de învăţământ nu transpare ceva cât de cât clar.
Astfel, pe site-ul colegiului (http://www.ctvuct.ro/) apare, în partea de jos, denumirea de "Victor Ungureanu". Chiar mai mult, dacă e să ne luăm după meniul site-ului, la un mouse over pe "Acasă", în submeniu vedem "De ce «Victor Ungureanu»?". Deci tot cu "u" la final. Doar că un simplu click pentru a afla răspunsul la posibila întrebare ne duce spre un fişier PDF despre Victor Ungurean (deci fără "u" la final), asta chiar dacă numele fişierului PDF e V.Ungureanu. Deci?
Ba chiar mai mult, dacă tot de la "Acasă" dorim să accesăm "Istoric", vom ajunge tot la un fişier PDF unde găsim titlul "«Victor Ungureanu» - arc peste timp". Deci din nou cu "u" la final.
Nu ne mai întindem aici pentru că deja sperăm că aţi prins ideea: cu sau fără "u" la final? Pe de altă parte, recunoaştem că nu l-am căutat pe victor Ungurean (sau Ungureanu?) la buletin sau la certificatul de naştere şi nu am căutat şcoala la documentele privind denumirea la fel cum nu intenţionăm, sub nicio formă să luăm în râs sau să denigrăm în vreun fel nici personalitatea celui care a fost Victor Ungurean(u) şi nici şcoala, în sine.
Aşa cum nu e treaba noastră care este numele real, oficial, al şcolii, aşa e treaba şcolii sa facă acest nume cât se poate de clar. Dar dacă nici şcoala, dacă e să ne luăm doar după inscripţiile afişate chiar în şcoală, nu pare să şte ce nume are, nu transmite semnale cât se poate de clare în acest sens, asta poate constitui o problemă. Şi nu a noastră, ci a şcolii.
Ba chiar dacă e să ne luăm după inscripţia de la poarta principală am putea spune că numele şcolii este "Victor Un Gureanu". Şi celălat Gureanu?
Chiar dacă în majoritatea situaţiilor numele şcolii pare a fi "Victor Ungurean", parcă nu putem să nu ne întrebăm: dacă personalitatea la care se face referire a purtat numele Victor Ungurean iar şcoala se numeşte Victor Ungureanu, oare nu am putea spune că şcoala nu poartă numele personalităţii la care duce cu gândul ci doar se doreşte o sugestie prin asociere cu personalitatea în baza unor similitudini fonetice şi chiar grafice pe alocuri? Întrebăm doar...

vungureanuDilema2

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS