Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Suntem mai pregatiti ca oricand pentru sezonul rece. Cel putin asa sustin autoritatile

Administraţie
Tools
Typography

Sala mare a Primăriei Turda a găzduit joi, 26 noiembrie, şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Chiar Mihai Zăhan, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) a găsit un mod inedit de raportare la şedinţă atunci când i-a fost dat cuvântul să prezinte date concrete privind pregătirea pentru sezonul rece: "Aşa după cum la nivelul municipiului Turda deja este o tradiţie, la începutul fiecărui sezon rece la nivelul Primăriei municipiului Turda se constituie comitetul local pentru situaţii de urgenţă". Deci deja ne simţim mai în siguranţă.

În calitate de viceprimar, însă, Lucian Nemeş asigura că încă din 15 noiembrie la SC Domeniul Public Turda a fost constituit "un comandament de coordonare a activităţii care operează pe schimburi format din două utilaje speciale şi o echipă de muncitori".

De asemenea, Lucian Nemeş a oferit două numere de telefon care poit fi apelate pentru semnalarea problemelor apărute pe durata sezonului rece: 0756-043616 (numărul SVSU) şi 0728-287513 (numărul comandamentului "constituit la SC Domeniul Public Turda SRL", spunea Lucian Nemeş chiar dacă societatea e una pe acţiuni şi nu un SRL, dar nu ne mai luăm de la amănunte acum, nu?, că doar viceprimarul ştie ce spune).

Totuşi, cetăţenii pot să stea liniştiţi, asigurare pe care a prezentat-o tot viceprimarul Lucian Nemeş: "Vreau să vă spun că dacă de fiecare dată în presă apar informaţii cum că de fiecare dată când vine iarna autorităţile sunt luate prin surprindere, noi, la Turda, nu am fost luaţi prin surprindere. După cum bine observaţi astăzi (n.r.: 26 noiembrie) fiind prima zi oficială cu zăpadă, noi suntem constituiţi, operativi la nivelul Primăriei".

Cum spuneam şi mai sus, inginerul Mihai Zăhan era cel de la care se aşteptau informaţii concrete, acesta fiind şeful SVSU. Inclusiv de aceea, probabil, Mihai Zăhan a şi precizat cât se poate de concret cum că scopul constituirii comitetului local pentru situaţii de urgenţă îl reprezintă: "realizarea unor legături operative mai bune între toţi membrii comitetului în special între cei care au atribuţii în domeniul deszăpezirii şi înlăturării îngheţului... ă... gheţurilor...".

Concret, planul de măsuri pentru înlăturarea efectelor căderii de zăpadă şi a îngheţului are două aspecte: unul premergător sezonului rece şi un plan de măsuri pentru cazul în care încep căderile de zăpadă.

În perioada premergătoare, preciza Mihai Zăhan, la nivelul municipiului au avut loc "ale arborilor şi arbuştilor care prezintă unele pericole în cazul în care sunt căderi masive de zăpadă iar aceştia pot întrerupe alimentarea cu energie electrică la nivelul municipiului", astfel de acţiuni de toaletare având loc pe străzi precum G. Bariţiu, Barbu Lăutaru, Călăraşi, Dorobanţi, A.I. Cuza, Vasile Goldiş, Potaissa, Dr. Ioan Raţiu sau Dragalina, dar şi pe alte străzi.

De asemenea, Serviciul comunitar pentru Situaţii de Urgenţă (SCSU) ar fi efectuat, în aceeaşi perioadă premergătoare, un număr de aproximativ 300 de controale la gospodării ale populaţiei în cartiere precum Băi Sărate sau Poiana , controale în cadrul cărora s-au verificat modul de alimentare cu electricitate şi gaze naturale precum şi modul în care sunt respectate normele PSI la nivelul gospodăriilor.

Pe lângă verificarea sistemului de alarmare-înştiinţare de la nivelul municipiului, prin SVSU au fost intensificate activităţile de control tehnic de specialitate la unităţile din subordinea Consiliului Local, aici fiind vizate în principal unităţile de învăţământ.

Referitor la curăţirea drumurilor, Mihai Zăhan a asigurat că există contracte atât cu CNADNR, cât şi cu Domeniul Public Turda.

În baza contractului cu CNADNR, Drumurile Naţionale se obligă la întreţinerea a trei tronsoane de drum: un tronson în lungime de 1,5 km de la sensul giratoriu din Piaţa Romană până la ieşirea spre alba Iulia, un tronson de drum în lungime de 4 km de la sensul giratoriu de la Electroceramica spre Câmpia Turzii şi al treilea tronson în lungime de 2 km de la sensul giratoriu de la Teatrul "Aureliu Manea" Turda până la ieşirea din municipiu spre Cluj-Napoca.

Între timp, celelalte drumuri din oraş urmează a fi curăţate de SC Domeniul Public Turda SA, existând chiar un plan clar de deszăpezire în acest sens. potrivit acestui plan, la nivelul municipiului există trei zone de prioritate.

În prima zonă - o lungime de 6,8 km - intră străzile principale precum Dr. Ioan Raţiu, G. Bariţiu, I. Corvin, Bucovinei, G-ral Dragalina, Crişan, Traian, G. Coşbuc, M. Eminescu şi N. Iorga.

Dacă în zona doi de prioritate intră "străzile care sunt în pantă", în a treia zonă de prioritate se regăsesc "cartierul Oprişani şi celelalte străzi".

În plus, potrivit şefului SVSU, SC DPT SA are şi sarcina deszăpezirii şi curăţării de gheaţă a staţiilor de autobuz: 40 pe arterele principale, 6 pe arterele secundare şi 8 în zona turistică precum şi curăţarea troturelor din zone precum P-ţa Romană, P-ţa Republicii, P-ţa 1 Decembrie 1918, Libertăţii, Axente Sever, Gheorghe Lazăr, Şterca Şuluţiu, Andrei Şaguna sau Castanilor.

În plus, Mihai Zăhan adăuga: "Fac apel la poliţia locală să sensibilizeze puţin agenţii economici din municipiul Turda - şi cu precădere pe cei din zonele centrale - deoarece după legile în vigoare aceştia au obligaţia de a-şi face curăţenie în faţa respectivelor sedii".

Din spusele şefului SVSU, ar rezulta că administraţia turdeană s-ar fi gândit la toate aspectele pe care le poate implica sezonul rece. Astfel, referitor la spaţiile destinate cazării şi hrănirii persoanelor fără adăpost există, la nivelul municipiului Turda, un protocol între Spitalul Municipal Turda şi SPAS (Serviciul Public de Asistenţă Socială), protocol în baza căruia "toate persoanele care sunt găsite la nivel de municipiu cu probleme gen degerături sunt trasnportate la Spitalul Municipal Turda. Se fac primele analize şi dacă se constată că analizele sunt în regulă, persoanele sunt transportate la centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost de pe strada Avram Iancu". Aici, însă, Mihai Zăhan a făcut o precizare care ne-a cam bulversat: la centrul social "vor putea fi duse doar persoanele care au domiciliul în Turda". Păi dacă sunt persoane fără adăpost, cum au domiciliu?

Nu în ultimul rând şeful SVSU dacă sunt persoane în tranzit prin Turda şi sunt surprinse de căderi mari de zăpadă, municipalitatea le poate pune acestora la dispoziţie spaţii pentru cazare "şi, dacă este cazul, pentru hrană".

Vladimir Oargă, directorul SC DPT SA a confirmat constituirea, de la 15 noiembrie, a comandamentului la nivelul societăţii, precizând totodată că în urmă cu o lună DPT a semnat un contract cu Salina Ocna Dej pentru 500 de tone de sare "în vederea posibilităţii realizării amestecului necesar activităţii de intervenţie în caz de polei".

Totuşi, la momentul întâlnirii, directorul DPT spunea: "avem un stoc de 275 de tone de amestec nisip cu sare, 10 tone de sare şi toate utilajele de intervenţii pregătite de iarnă (cauciucuri de iarnă, lame care au fost aduse în condiţii optime de intervenţie)", Vladimir Oargă precizând că în chiar ziua şedinţei "la 9,30 am avut prima solicitare şi am intervenit pe accesul către Salina Turda" şi asigurând, totodată: "Contractele avute pe partea de nisip şi sare ne permit să menţinem un stoc optim şi cu siguranţă vom reuşi să intervenim operativ ori de câte ori va fi necesar".

Reprezentând SRL-ul care administrează parcările din Turda, Ovidiu Marian a solicitat DPT ca după activitatea de deszăpezire - în special în zona centrală - să şi cureţe parcările care, de obicei, rămân pline cu zăpada degajată de pe arterele de circulaţie, Vladimir Oargă asigurând că "vom fi mai operativi".

Dacă Valer Moldovan - din parte Poliţiei Municipiului Turda - spunea că "suntem pregătiţi", la finalul întâlnirii viceprimarul Lucian Nemeş spunea: "Să încercăm să colaborăm aşa încât să fim operativi şi să nu fie blocaje".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS