Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Despre democratie si valentele acesteia in cadrul unei intalniri de la Campia Turzii

Administraţie
Tools
Typography

Sala de şedinţe a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii a găzduit luni, 28 septembrie, o întâlnire cu tema "Cetăţeni activi în municipiu".

Desfăşurată cu începere de la orele 11.30 în organizarea ANBCC (Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni) în parteneriat cu BCC (Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni) Câmpia Turzii din cadrul APC (Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor) Câmpia Turzii, întâlnirea a reunit atât reprezentanţi ai administraţiei locale, cât şi cetăţeni, invitat special fiind Maria Antică, director executiv ANBCC România.

Dând chiar exemplul variantei votului prin corespondenţă, în cuvântul său Maria Antică a prezentat elemente considerate reprezentative pentru conceptul de implicare a ceteţenilor, reprezentative, aşadar, pentru democraţie. "Noi credem foarte mult că facilitarea instrumentelor de participare sunt foarte importante şi trebuie să existe" spunea directorul executiv ANBCC anunţând că întâlnirea tocmai acest lucru şi-l propunea: identificarea de astfel de instumente existente la nivelul comunităţii din Câmpia turzii, instrumente care să facilirteze participarea civică la viaţa comunităţii şi la luarea deciziilor.

Intervenţia administratorului public Petre Pop, prezent la întâlnire, a început cu o problematizare - credeţi că nu există democraţie? - convingerea vorbitorului fiind că democraţia există în România şi implicit la Câmpia Turzii, Petre Pop atrăgând, totuşi, atenţia asupra faptului că nu despre lipsa democraţiei se poate vorbi la Câmpia Turzii ci, mai degrabă, de lipsa apetenţei de implicare atât a cetăţenilor.

poe de altă parte, administratorul public a făcut referiri la anumite mentalităţi existente inclusiv la nivelul Consiliului Local Câmpia Turzii unde mai degrabă se combat persoane decât se combat idei, astfel că sunt multe situaţii în care nu sunt combătute iniţiativele constituite în proiecte de hotărâre perfectibile ci sunt combătute persoanele care au avut aceste iniţiative, fapt care, în opinia administratorului public, ar trebui să fie un semnal de alarmă referitor la modul de percepţie al activităţii participative.

Pe de altă parte, însă, dând diverse exemple, Petre Pop a reamintit celor prezenţi de definirea, încă din antichitate, a cel puţin trei mari forme de guvernământ - tirania, oligarhia şi democraţia - dintre care cea mai compatibilă cu virtuţile umane fiind democraţia însă această formă este şi costisitoare - costă să avem un parlament, un preşedinte, un prim ministru etc. - aceeaşi formă de guvernământ având şi neajunsuri.

Referindu-se la democraţie ca la "triumful numărului asupra valorilor" şi amintind că în democraţie "idiotul şi academicianul va sta la aceeaşi masă şi votul lor va conta la fel de mult", această formă de guvernământ - e de părere administratorul public de la Câmpia Turzii - nu are un criteriu de selecţie a valorilor. Dar asta nu înseamnă că în România - deci implicit la Câmpia Turzii - nu există democraţie.

Făcând şi o paralelă între experienţa acumulată de cei care au plecat la muncă în străinătate (deci în occident, în inima democraţiei) şi ce se întâmplă la noi, Petre Pop a explicat o stare de lucruri pe care multă lume o observă dar o conştientizează mai mult sau mai puţin: la noi există o lipsă de autoritate. "Acolo fiecare ştie ce are de făcut, că trebuie să respecte anumite chestii foarte clare. La noi, deşi toată lumea spune că învăţământul e foarte important, de exemplu când vin directorii de şcoli în Consiliul Local ştiţi cum stau şi cum sunt priviţi de scumpii noştri colegi consilieri? Ca şi cum ar veni unu' de la... Aici, deja e o chestiune de mentalitate şi mentalitatea nu se schimbă decât prin educaţie iar educaţia trebuie făcută".

La rândul său Aurel Ilea - preşedinte APC Câmpia Turzii dorea să scoată în evidenţă nu că nu există democraţie, dar că cetăţenii nu se implică. Interesant este, totuşi, că preşedintele APC nu a pierdut ocazia să atragă atenţia public că "dacă noi nu avem un sprijin de la partidele politice, pentru că partidele politice pot să aducă mulţi oameni, pentru că au alte criterii prin care fac treaba asta, dar dacă nu vin oamenii... Democraţie există, pârghii sunt, dar nu ştiu oamenii, ei nu sunt puşi la punct cu ce drepturi au şi cu ce obligaţii au".

În plus, Aurel Ilea era de părere că democraţia a fost înţeleasă foarte prost, majoritatea, după 1989 crezând că au dreptul să facă orice şi, pe lângă că nu îşi cunosc drepturile reale pe care le au, nici vorbă să îşi cunoască obligaţiile de cetăţeni într-un stat democratic, situaţii interesante fiind cele în care unii, chiar dacă îşi cunosc obligaţiile, fie nu le respectă, fie le ignoră.

Prezentă la întâlnire, Paula Mircea - reprezentantă a comunităţii românilor din Madrid - considera că cetăţenii trebuie să vadă că li se răspunde la exerciţiul democratic. "Ce democraţie să aşteptăm noi când cei care ne reprezintă şi cărora le-am dat votul ne ignoră? Şi cetăţeanul de rând, când vede că-şi cască gura degeaba, se întreabă ce rost are.", adăuga paula Mircea, concluzia de moment fiind că dacă aleşi noştri ar şti să răspundă aşa cum se cuvine şi exerciţiul democratic ar fi altfel.

Considerând că reprezentanţii Consiliului Local ar trebui să înţeleagă că banii nu sunt ai lor ci ai cetăţenilor şi că banii vin la administraţia locală pentru a satisface cerinţele comunităţii, Paula Mircea era de părere că asociaţiile, ONG-urile sau fundaţiile care se implică, trebuie susţinute de Primărie şi Consiliul Local, aici vorbitoarea chiar pledând ca APC şi BCC să fie susţinute pentru implicarea şi acţiunile pe care le desfăşoară la nivelul comunităţii. "La câtă activitate şi cât sprijin aduce cetăţenilor oraşului şi primăriei şi Consiliului Local eu cred că ar trebui să îl ţineţi în braţe", adăuga Paula Mircea cu referire la Aurel Ilea şi la acţiunile pe care asociaţia pe care o reprezintă le desfăşoară la ivelul oraşului.

Pentru că la un moment dat Paula Mircea făcea referire la aleşi, Petre pop spunea că cetăţenii nu trebuie să ignore faptul că elitele, aleşii, sunt o reflecţie a comunităţii, sunt aleşi de cetăţeni, nu sunt impuşi de cineva.

Evident, nu doar cei amintiţi aici au luat cuvântul iar discuţiile s-au întins pe o durată ceva mai lungă, majoritatea dintre cei prezenţi exprimând câte un punct de vedere despre ce consideră că este democraţia şi cum consideră că ar trebui să se implice cetăţenii, un aspect semnalat şi care se considera că trebuie să dea de gândit fiind lipsa tinerilor la astfel de întâlniri, tinerii find generaţia de mâine, comunitatea de mâine.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS