Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
106 New Articles

De la 1 mai, in comuna Luna este taxa de salubritate

Administraţie
Tools
Typography

În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Luna, desfăşurată înainte de începutul lunii mai, consilierii locali au fost de acord ca acei locuitori care nu au contracte cu operatorul de salubritate să plătească o taxă de salubritate.

Proiectul de hotărâre a apărut pe ordinea de zi, potrivit secretarei Cornelia Delimot, ca urmare a modificării legislaţiei în acest sens.

"Sunt pers care nu încheie contracte chiar în condiţiile în care avem deja o hotărâre prin care această taxă e stabilită ca şi contravenţie. Însă, modificându-se legea, a apărut obligaţia dumneavoastră să instituiţi aceste taxe ca serviviul de salubritate să poată funcţiona", preciza Cornelia Delimot, explicând că este vorba de tipuri de taxe diferite: "o taxă care priveşte persoanele care refuză încheierea de contracte şi o taxă care se referă la serviciile prestate în beneficiul întregii comunităţi cum ar fi golirea rampelor de care beneficiază toată lumea, taxă care la ora actuală este suportată de către primărie şi care anul trecut a fost de 34.000 lei".

Cu toate acestea, proiectul de hotărâre se referea doar la stabilirea de taxe pentru beneficiarii - persoane fizice sau juridice - care refuză încheierea de contracte cu operatorul de salubritate.

La momentul de afţă, beneficiarii care au încheiate contracte, în baza acestor contracte plătesc lunar operatorului de salubritate o sumă în valoare de 3,10 lei pe persoană, ceea ce înseamnă că la gospodăriile unde este doar o persoană se plătesc 3,10 lei lunar, unde sunt două persoane se plătesc 6,20 lei lunar iar la gospodăriile unde sunt 3 sau mai multe persoane se plătesc 9,30 lei lunar.

"Ca şi cuantum, taxa anuală trebuie gândită să fie mai mare decât valoarea anuală a contractului", exemplul dat în acest sens de secretara comunei fiind că dacă la o gospodărie taxa este de aproximativ 10 lei lunar, asta ar însemna o valoare anuală de 120 de lei iar dacă taxa este de 150 de lei sau de 200 de lei anual beneficiarul va prefera să aibă încheiat contract cu operatorul de salubritate.

Precizând că la nivelul întregii comune există aproximativ 300 de gospodării unde nu mai sunt locatari, primarul Laurenţiu Tör îi invita pe consilierii locali să se gândească la o valoare a taxei pentru persoanele fizice care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubritate: "să vă gândiţi ce taxe punem la persoanele fizice care nu încheie contract, să nu ne apucăm acum să-i amendăm doar de dragul de a-i amenda, că nu ăsta-i rolul, rolul e să fie curat în sat", explica edilul şef al comunei atingând, totodată, scopul adevărat al instituirii taxei: valoarea mai mare a taxei are rolul de a-i determina pe cei care nu au contracte cu operatorul de salubritate să încheie astfel de contracte preferând, evident, să plătească anual o sumă mai mică pentru acelaşi serviciu.

Prima - şi singura, de altfel - dintre propuneri a fost cea a consilierului PNL Ioan Rusu, care a venit cu varianta ca taxa anuală pentru persoanele fizice să fie în cuantum de 240 de lei, adică ceva mai mult decât dublu faţă de valoarea maximă anuală a unui contract, care ar fi de 111,60 de lei.

Propunerea a fost aprobată de consilierii locali.

O discuţie ceva mai amplă a fost cea referitoare la persoanele juridice. Dacă s-a mers pe dublu, primarul Laurenţiu Tör le-a sugerat consilierilor că s-ar putea ca şi la persoanele juridice se fie tot dublu. Pentru că secretara Cornelia Delimot a atras atenţia că la persoanele juridice situaţia e mai delicată întrucât în aceste cazuri se merge pe metrul cub de deşeu ridicat, tot primarul a fost cel care a sugerat ca la o valoare de 24 de lei metrul cub pe contract, s-ar putea gândi o valoare de 30 de lei a taxei (deci tot mai mare).

Cornelia Delimot continua să spună că "nu poţi să pui la metru cub, că nu ştii cât deşeu produce, deci trebuie să fie tot taxă", astfel consilierii fiind puşi în situaţia de a gândi variante de taxe.

După diverse discuţii în acest sens şi după ce Cornelia Delimot preciza, din experienţa altor unităţi administrativ-teritoriale, că s-ar putea merge pe o variantă cu o taxă lunară de 100 de lei pentru persoanele juridice, până la urmă aceasta a fost şi varianta pentru care au optat consilierii locali din comuna Luna.

În final, valorile taxelor anuale de salubritate pentru cei care nu au contracte de salubritate sau, mai exact, cum se preciza în textul hotărârii adoptate, valorile taxelor "speciale de salubrizare pentru colectarea, transportul, depozitarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi asimilabile acestora, pentru toate persoanele fizice şi juridice care au domiciliul/sediul în comuna Luna şi nu au încheiat contract de salubrizare cu operatorul zonal" s-au stabilit la 240 de lei pentru persoanele fizice şi 1.200 de lei pentru persoanele juridice.

"Taxa specială de salubrizare se datorează anual cu termen de plată în două rate egale astfel: 31 martie şi respectiv 30 septembrie. Neplata taxei la termenele stabilite atrage dupa sine calculul şi plata majorărilor de întârziere precum şi aplicarea măsurilor de urmărire şi executare silită prevăzute de O.G. nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare" se preciza în articolul 3 al aceleiaşi hotărâri, în timp ce la articolul 4 se menţiona: "Obligaţia de plată a taxei de salubrizare încetează cu data de 1 a lunii următoare celei în care persoana fizică/juridică debitoare încheie contract de salubrizare cu operatorul zonal".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS