Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Varo - Stefanie, "poarta in casa" in loc de "sah mat"

Administraţie
Tools
Typography

"Extraordinara" forului deliberativ local turdean în care reprezentanţii STP Turda şi-au făcut simţită prezenţa de la mic la mare a avut, şi ea, momentele sale frumoase.

Unul din aceste momente se pare că ar fi putut scăpa multora dintre cei care - cu atenţia atrasă în altă parte - erau prea încrâncenaţi în aflarea unor posibile răspunsuri.

Hai să vedem despre ce e vorba!

Se dau aşa:
- o scenă - sala de şedinţe a Consiliului Local Turda
- două personaje (principale, în acest caz): Lucian Varo, consilier local al municipiului Turda şi fost viceprimar al aceluiaşi municipiu, şi Tudor Ştefănie, primar al Turzii
- o mulţime de figuranţi (în acest caz): consilieri locali, reprezentanţi ai STP, invitaţi etc.
- o intrigă - Ştefănie îi cerea lui Varo explicaţii privind un proiect de hotărâre

N-o să intrăm aici în detalii că deja am intrat cu altă ocazie. Aici vom prezenta doar fragmente de dialog într-o asemenea măsură încât să vă faceţi idee în legătură cu ceea ce, probabil, unii aţi scăpat (caracterele bold - îngroşate - din citate ne aparţin).

Tudor Ştefănie: "Stimaţi colegi, ca să lămurim şi problema ridicată de domnul director (n.r.: Dan Mostecky, directorul punctului de lucru Turda al STP Alba Iulia) cu privire la un eventual proiect de hotărâre care nu ştiu ce să modifice - pentru că la noi la executiv n-a ajuns - eu l-aş ruga pe domnul Varo, pe iniţiator al proiectului de hotărâre, să ne spună, şi să vă spună dumneavoastră, tuturor, dacă acel proiect afectează în vreun fel activitatea STP-ului şi dacă se referă la o soluţie legală de îmbunătăţire a activităţii STP-ului şi care este aceasta. Vă rog, domnul Varo!".

Lucian Varo: "Noi am depus proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului la secretariatul Consiliului Local şi, din câte am înţeles de la domnul Vana, proiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi deoarece nu a fost supus dezbaterii în Comisia 2 şi aprobării în Comisia 2 şi că urmează, în viitorul apropiat, să fie supus dezbaterii. În regulament se fac precizări cu privire la un contract în derulare cu privire la transportul public local - nu mai ştiu exact cum scrie şi nici n-am acum regulamentul la mine - dar executivul, împreună cu conducerea STP-ului, pot să facă modificări la contractul în derulare, în baza acelui regulament".

Tudor Ştefănie: "V-aş ruga să fiţi mai precis, pentru că sunteţi iniţiator..."

Lucian Varo (întrerupându-l pe primarul Ştefănie): "Păi dacă n-aţi văzut proiectul, cum sunt iniţiator, domnul primar? Că aţi spus că n-aţi văzut proiectul..."

Tudor Ştefănie (continuând ca şi cum Lucian Varo n-ar fi spus nimic): "...pentru că trebuie să le explicaţi domnilor - şi au tot dreptul să obţină o explicaţie - în ce condiţii poate afecta pozitiv, legal, activitatea STP-ului acest proiect de hotărâre".

Ca să ieşim puţin din scenă, reluăm: primarul susţine că nu a ajuns la executiv (pe care îl conduce) proiectul în discuţie (proiect despre care puteţi afla detalii aici), că, deci, aşa cum observa şi Lucian Varo, primarul nu ar fi avut cunoştinţă de acest proiect de hotărâre, deci că nu l-ar fi văzut. Chiar mai mult, Varo spune că proiectul a fost depus la secretariatul Consiliului Local, dar că, nefiind avizat de Comisia 2 (comisia de administraţie publică locală, servicii publice, regii, pieţe, comerţ, agricultură, asocieri, relaţii cu publicul, juridic, ordine publică şi apărare), nu a fost introdus pe ordinea de zi.

Cât se poate de logic, Lucian Varo îl întreabă pe primarul Tudor Ştefănie de unde ştie că Varo e iniţiator, dacă "la noi, la executiv" n-a ajuns. Pur şi simplu ignorând intervenţia lui Varo, primarul îşi continuă ideea.

Deci, pe când Varo credea că, prin întrebarea sa, chiar îi poate da un "şah-mat" primarului, Tudor Ştefănie pur şi simplu îl ignoră pe Varo şi se repliază cu o "poartă în casă".

Ce ne preocupă, totuşi, e ce s-a întâmplat ulterior, succesiune a discursurilor care spune multe dacă eşti atent.

La un moment dat, primarul Turzii, Tudor Ştefănie, spunea: "Acest regulament este o copie fidelă a celui promovat de Parlamentul European, în care trebuie să facem şi transport feroviar, poate, şi transport naval şi de toate... Deci este o copie fidelă a unui regulament european".

Şi tot primarul Tudor Ştefănie mai spunea: "Pe de altă parte, această hotărâre - şi chiar dacă este aprobată, e problema dumneavoastră, aprobaţi-l - nu implică nicio modificare a contractului cu STP-ul. Pentru că tot în regulamentul respectiv scrie, la articolul 8, alineatul 3, «contractele atribuite după data de 26.07.2000, pe baza unei proceduri competitive de atribuire, continuă până la expirare». Normal este ca să spunem că acest regulament, chiar dacă îl adoptaţi, nu modifică contractul cu STP-ul".

Măi, să fie...

Pentru cine - încă - nu s-a prins, hai să rezumăm!

Lucian Varo, împreună cu alţi colegi din Consiliul Local, vin cu un proiect de hotărâre privind aprobarea unui regulament european privind transportul public, proiect de hotărâre pe care Varo susţine că l-au depus la secretariatul Consiliului Local Turda, dar că proiectul nu a intrat pe ordinea de zi a şedinţei din 15 aprilie a Consiliului Local Turda pentru că nu a avut avizul Comisiei 2. Chiar primarul Tudor Ştefănie dă de înţeles că nu ar fi văzut proiectul de hotărâre şi nu ştie despre ce este vorba, pentru că la executiv (n.r. Primăria e executivul local şi Consiliul Local e legislativul local) acel proiect n-a ajuns.

Cu toate acestea, primarul Tudor Ştefănie se referă la Lucian Varo ca la iniţiatorul unui proiect de hotărâre despre care a dat de înţeles că nu ştie nimic, inadvertenţă semnalată de Varo dar ignorată de primar.

Şi ca surprinderea să fie maximă, câteva minute mai târziu, primarul tocmai demonstra că ştie conţinutul şi chiar dădea exemple din prevederile taman regulamentului care era obiectul proiectului de hotărâre despre care dădea de înţeles că nu ştia nimic din moment ce "la noi la executiv n-a ajuns".

Deci, cum e?...

Într-un asemenea context este uşor de speculat că primarul are montată o păsărică la secretariatul Consiliului Local care i-ar fi şoptit ceva de genul "uite, şefu' (n.r.: asta cu «şefu'» e de la noi), aici, un proiect de hotărâre, uite ce se propune şi cine l-a iniţiat...".

Cine spune adevărul şi cine îl ocoleşte?...

Cel puţin din punct de vedere logic nu rămân decât două variante:

1. Primarul avea dreptate când dădea de înţeles că nu ştie despre ce proiect este vorba din moment ce "la noi la executiv n-a ajuns". Dar atunci cum se face că ştie cine sunt iniţiatorii, despre ce regulament este vorba şi chiar dădea citate din regulamentul la care făcea referire proiectul despre care dădea de înţeles că nu ştie nimic?

2. Primarul ştia despre ce proiect e vorba, ştia cine sunt iniţiatorii, ştia şi prevederile regulamentului la care făcea referire proiectul respectiv. Dar atunci de ce a dat de înţeles că nu ştie despre ce proiect e vorba spunând că "la noi la executiv n-a ajuns"?

Să fie vorba doar de simple fumigene? Cine ce interes ar avea şi de ce? Sau doar să ne fie, pur şi simplu, insultată inteligenţa doar pentru că cineva crede că ne poate duce cu nebăgarea de seamă, că ne poate face din vorbe, că suntem adormiţi şi că lasă, bă, că merge şi aşa?

Şi dacă îţi vine să te întrebi "Adică ce părere au politicienii despre cei cărora li se adresează?" instantaneu vei găsi pe vreunul să îţi reproşeze că ai ceva personal cu el, că îi vrei răul, sau ceva...

Aşa că cine cui i-a luat nebunul şi cine cui i-a dat şah cu turnul (de fildeş) făcându-i direct poartă în casă?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS