Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Aiton: Drumuri, apa si dorinta de repopulare | VIDEO

Administraţie
Tools
Typography

În comuna Aiton lucrurile se mişcă. Cel puţin acestea sunt aprecierile pe care le face Nicolae Făgădar, primarul comunei, care şi dă exemple în acest sens.

Astfel, Nicolae Făgădar precizează că la nivelul comunei a avut loc reabilitarea - pietruire, cilindrare - a aproximatv 4 km de drumuri comunale, fiind vorba de drumurile care, în urma diverselor fenomene meteo erau, uneori, greu accesibile.
În schimb, cu drumurile comunale reabilitate, preimarul comunei Aiton este nemulţumit de starea drumurilor judeţene, cele care fac legătura cu comuna dinspre drumurile principale sau dinspre localităţile mai importante. Aici Nicolae Făgădar a amintit de DJ 103M Vâlcele-Rediu, care a fost reabilitat parţial dar unde mai este nevoie de reabilitarea unei porţiuni de 2 km lucrările fiind suspendate din lipsă de fonduri, în timp ce cu referire la DJ 103G Gheorgheni-Aiton spunea: "e impracticabil şi de 10 ani vorbesc singur şi m-aud singur".
Şi pentru că tot era vorba de drumurile comunale, Nicolae Făgădar amintea că, în urma unei decizii a consiliului local al comunei s-a decis achiziţionarea unui utilaj - a cărui valoare a fost 85.000 de lei - pentru întreţinerea drumurilor pe perioada de iarnă: "îl avem în stoc pregătit cu lamă, cu carburant în el - un utilaj pentru dezăpezirea drumurilor comunale".
Despre reţeaua de apă potabilă, însă, primarul comunei Aiton ne spunea că lucrările s-au început în 2012 cu bani de la bugetul local şi în 2014 s-a primit ajutor şi de la Guvern, la momentul de faţă fiind branşate la reţea un număr de 276 de familii din satul aiton, ceea ce reprezintă cam 60% din totalul locuitorilor satului, însă urmează preluarea reţelei de către Compania de Apă Arieş, asta după ce comuna Aiton va face parte din ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) AVA (Apa Văii Arieşului).
Separat, mai preciza Nicolae Făgădar, există şi un proiect privind introducerea apei potabile în satul Rediu din comuna Aiton: "Am terminat studiul de fezabilitate pentru canalizare în cele două sate, Aiton şi Rediu. Actualmente suntem în analize cu izvoarele din Rediu de unde găsim apă potabilă. Este apă dar să vedem care este de calitate, ca să putem să accesăm un proiect de fonduri europene pentru a realiza şi această reţea".
Nu în ultimul rând am discutat cu primarul comunei Aiton şi despre a omai veche intenţie a administraţiei locale a comunei de a oferi condiţii pentru creşterea numărului de locuitori ai comunei, Nicolae Făgădar făcând precizări noi în acest sens.

Cam asta a fost ceea ce am discutat, pe scurt, cu primarul Nicolae Făgădar. Pe larg, discuţia poate fi vizionată AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS