Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Radu Hanga: "Nu mai avem nevoie de eroi!"

Actualitate
Tools
Typography

Desigur, scos din context, enunţul poate fi cel puţin ciudat, mai ales dacă avem în vedere că acesta continuă cu "Avem alte treburi de făcut!".

Dacă tot a fost singurul care a luat cuvântul în prima parte a manifestărilor organizate la Câmpia Turzii cu ocazia Zilei Eroilor, primarul Câmpiei Turzii a luat din nou cuvântul şi spre finalul seriei de manifestări, la Obeliscul Comemorativ al Ostaşilor Români.

Iar dacă în primul discurs s-a referit cu precădere la istoria şi importanţa sărbătoririi eroilor în aceeaşi zi cu Înălţarea Domnului, în cel de-al doilea discurs Radu Hanga atrăgea - pentru cei care au avut urechi să asculte - atenţia asupra unu tip de atitudine care ar trebui să caracterizeze moduri de gândire şi mentalităţi.

Pentru o înţelegere cât mai bună, chiar completă, a celor spuse de primarul Câmpiei Turzii, redăm în continuare cel de-al doilea discurs al acestuia în întregimea sa:

"Încheiem ceremoniile dedicate eroilor şi, aşa cum arătam în cuvântarea care am ţinut-o lângă troiţă, în perioada interbelică societatea Cultul Eroilor a adunat circa 200.000 de decedaţi în lupte de pe tot teritoriul României, organizând cimitire ale eroilor.

S-au adunat osemintele tuturor eroilor, indiferent de ce parte a baricadelor s-au aflat.

E bine să separăm instituţiile care trimit omul la război - şi statele - de omul care moare pe câmpul de luptă în multe situaţii fără să prea ştie el de ce

De fapt ce este un erou? Este un om mort! Şi toţi acei eroi, până la urmă, aveau părinţi, aveau copii, aveau neveste. Toţi ar fi avut şi altceva de făcut decât să meargă să moară pe meleaguri străine.

Se cuvine să le acordăm şi lor cinstirea măcar pentru faptul că şi-au sacrificat viaţa, poate fără să ştie de ce, dar erau datori să o facă faţă de ţara lor, aşa cum ai noştri sunt datori s-o facă şi noi suntem datori s-o facem pentru ţara noastră.

Nu mai avem nevoie de eroi! Avem alte treburi de făcut! Sperăm să nu mai fie nevoie nici să murim noi, nici alţii să moară pentru nişte cauze care nu sunt direct şi personal ale lor şi ale familiilor lor".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS