Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Viitor sumbru pentru bisnitarii din piete

Actualitate
Tools
Typography

Cei care umilesc producătorii agricoli achiziţionându-le marfa la un preţ aproape de nimic pentru a o vinde mult mai scump pentru propriul câştig - nemuncit în comparaţie cu efortul depus de producători - şi-au găsit naşul.

Asociaţia PAZIA de la Câmpia Turzii este hotărâtă să dea producătorilor agricoli şansa ca munca lor să fie răsplătită şi producătorii să nu se mai găsească în situaţia în care samsarul e, poate mai câştigat decât producătorul care este obligat să vândă din cauza lipsei condiţiilor de depozitare.

Cea mai bună opţiune în acest sens este construirea depozitului de produse agricole unde, în baza unui parteneriat cu PAZIA, producătorii îşi pot depune produsele de unde acestea vor fi vândute spre piaţa de profil, vor putea ajunge în lanţurile de magazine, în supermarketuri şi aşa mai departe.

Astfel, producătorii pot, în baza unui contract, oferi produsele spre depozitul cu temperaturi controlate unde acestea vor fi stocate şi vândute mai apoi spre marile magazine. Producătorii care îşi depozitează produsele vor primi banii pentru produsele depozitate în momentul în care depozitul va încasa, la rândul său, banii pe marfa vândută.

Marele avantaj în acest caz este că producătorii nu vor mai fi nevoiţi să vândă en-gros produsele către bişniţari de teamă că marfa lor s-ar putea strica pentru că nu au condiţii de depozitare, iar depozitul ar oferi un preţ corect pentru marfă, asta însemnând că dacă iarna, de exemplu, când preţul anumitor produse creşete tocmai pentru că nu e sezonul lor - în măsura în care depozitul poate vinde acest tip de produse la un preţ mai bun - producătorii ar primi, la rândul lor un preţ mai bun decât în urmă cu o lună sau cu trei luni, în funcţie de variaţia preţului în piaţă.

De asemenea, unul dintre avantaje ar fi că depozitul poate avea şi o structură de procesare, ceea ce înseamnă că anumite produse care nu sunt viabile pentru vânzarea directă pot fi viabile pentru procesare, astfel că fructele al căror aspect nu este pentru vânzare pot fi totuşi folosite pentru obţinerea de dulceţuri sau sucuri, de exemplu.

Evident, trebuie să se ţină cont şi de un alt aspect: producătorii nu trebuie să se aştepte că preţul pe care îl vor obţine pentru produsele lor va fi unul exorbitant şi nu trebuie să uite că depozitul, la rândul lui, are costuri suplimentare cu depozitarea şi funcţionarea însă, cu toatea acestea, preţul oferit de depozit poate fi mult mai bun decât cel oferit de bişniţari.

"Fiecare trebuie să facă ceea ce ştie să facă: producătorul va trebui să producă, iar asociaţia să se ocupe de valorificarea produselor", spunea europarlamentarul Laurenţiu Rebega, membru în Comisia de Agricultură de la Bruxelles.

"Samsarii trebuie să dispară" spunea şi deputatul Mircea Irimie - prezent la întâlnirea de la Câmpia Turzii - explicând că "acel comision pe care îl are samsarul între producător şi cumpărătorul final va fi folosit atât pentru rentabilizarea producătorului cât şi pentru activitatea celui care depozitează şi distribuie produsele".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS