Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

SAJ Cluj îşi prezintă poziţia în cazul decesului sportivului Cornel Cadar

Sănătate
Tools
Typography

Cazul decesului sportivului Cornel Cadar a suscitat mult interes, multe dintre nemulţumiri fiind direcţionate către modul de intervenţie în vederea salvarii pacientului: timpul de intervenţie, manevre de resuscitare, dotarile maşinii prezente la caz etc.

Cazul a suscitat un asemenea interes încât primarul Dorin Lojigan a cerut explicaţii SAJ Cluj, cu atât mai mult cu cât potrivit informaţiilor vehiculate ulterior evenimentului nefericit se aduceau acuze privind lipsa defibrilatoarelor, atât pe maşinile de intervenţie, dar chiar şi lipsa lor de la spitalul din Câmpia Turzii.

Iată, mai jos, precizările aduse de managerul general al SAJ Cluj, dr. Horia Simu, ca urmare a adresei transmise de Primăria Câmpia Turzii, prin primarul Dorin Lojigan - precizări făcute prin transmiterea adresei cu nr. 3601 de azi, 4 septembrie 2018:

Referitor la adresa Dvs. cu privire la interventia Serviciului de Ambulanta la Sala Sporturilor Ioan Stanatiev din Campia Turzii la pacientul Cornel Cadar., va precizez ca ambulanta ajunsa la fata locului avea in dotare DEFIBRILATOR SEMIAUTOMAT.

Menţionez ca orice ambulanta din cadrul SAJ are in dotare defibrilator, chiar daca face parte din compartimentul de transport sau din compartimentul de asistenta medicala de urgenta. De asemenea intreg personalul operativ SAJ este instruit sa foloseasca in funcţie de tipul urgentei aceste defibrilatoare.

De asemenea, precizez ca defibrilatoarele recunosc ritmurile cardiace ce pot exista in stopul cardiorespirator, si dau soc daca urgenta o impune. Conform protocoalelor europene de resuscitare, se administreaza soc in fibrilatia ventriculara, NU SE ADMINISTREAZA soc in asistolie. - in cea de a doua situatie se face masaj cardiac combinat cu medicatia de urgenta. Domnul Cadar avea ritm iniţial -ASISTOLIE probabil determinata de impactul iniţial nefericit, traumatic in cădere - trauma directa craniana cu caloriferul. Oricum,medicina legala va stabili cu exactitate cauza decesului.

Echipajul ajuns la fata locului precum si cel venit in sprijin au aplicat corect protocoalele de resuscitare.

De asemenea, având în vedere că în presa locală s-a amintit şi de inexistenţa defibrilatoarelor la spitalul “Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii, instituţia medicală a venit cu propriile precizări.

Iată, aşadar, precizările făcute de spital prin managerul Adrian Antal, pentru publicaţia TurdaNews:

  • la ora 21,55 este adus la Camera de Garda de catre Serviciul de Ambulanta un pacient in stop cardiorespirator, caruia in prealabil echipajul de pe ambulanta i-a inceput manevrele de resuscitare, mentionate clar in fisa de monitorizare,
  • la Camera de Garda se continua manevrele de resuscitare de catre echipa de garda impreuna cu echipajul ambulantei, si dupa 20 de minute se alatura acestora si un echipaj SMURD,
  • la ora 22,50 se consemneaza decesul.

Referitor la acuzatia ca “ spitalul nu are defibrilatoare “, precizam ca Spitalul Municipal “Dr.Cornel Igna” Campia Turzii are in dotare 4 defibrilatoare functionale, care se utilizeaza numai cand exista activitate cardica, in lipsa acesteia  echipa medicala intervine cu alte manopere si manevre medicale, conform protocoalelor medicale si mentionate in fisele de monitorizare.

Conducerea spitalului regreta evenimentul petrecut si precizeaza ca echipa medicala de garda coordonata de catre medicul primar dr. Csergo Lehel si-a facut datoria cu profesionalism si cu respectarea protocoalele medicale in vigoare.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS