Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Ziua Drapelului Naţional al României a fost marcată cu emoţie la Câmpia Turzii | VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Duminică, 26 iunie, la Câmpia Turzii au continuat manifestările debutate cu o zi înainte prin care se marcau 168 de ani de la momentul la care tricolorul românesc a devenit simbol naţional.

Alături de imnul naţional şi de stema României, drapelul este cel de-al treilea simbol naţional, toate fiind, aşa cum şi amfitrionul manifestărilor de la Câmpia Turzii spunea, însemne atât ale identităţii istorice şi culturale, cât şi ale demnităţii şi onoarei poporului român.

După prezentarea onoruluide către garda de onoare, au urmat discursuri ale primarului Dorin Lojigan şi ale şefului de stat major de la Baza 71 Aeriană “G-ral Emanoil Ionescu”, comandor Ioan Pilat.

Începându-şi discursul cu o strofă din Imnul Naţional al României, primarul Dorin Lojigan spunea că “sărbătorim 168 de ani de când tricolorul a devenit simbolul tuturor românilor”, totodată primarul făcând referire atât la Constituţie şi modul de prezentare al drapelului, cât şi la diverse momente legate de prezenţa drapelului cum ar fi revoluţia lui Tudor Vladimirescu, referirile făcute la drapel de către Alexandru Ioan Cuza sau momentul în care “Carol I adoptă în 1867 drapelul în forma pe care o are azi”.

“Pentru noi va reprezenta mereu un simbol al idealului de libertate, unitate naţională şi suveranitate. Arborarea tricolorului denotă un act de respunsabilitate pentru toţi cetăţenii români. Drapelul a însoţit militarii, sportivii, exploratorii şi a fost mereu un semn şi un simbol al victoriei şi mândriei de a fi român” sunt, de asemenea, cuvinte care au făcut parte din discursul primarului de la Câmpia Turzii.

“Sărbătorim azi ziua drapelului ca un simbol al onoarei şi demnităţii, a suveranităţii şi intergităţii statale. Pentru noi, ca militari, drapelul de luptă înseamnă totul. Prin cele două cuvinte înscrise pe lance - onoare şi patrie - spunem tot” spunea, în alocuţiunea sa, comandorul Ioan Pilat care şi-a încheiat discursul cu: “Pentru militarii de astăzi este o onoare să fim alături de dumneavoastră şi vă mulţumim şi dumneavoastră că sunteţi alături de noi. La mulţi ani, tricolor, la mulţi ani Românie, Dumnezeu să binecuvânteze minunatul oraş Câmpia Turzi!”.

Ulterior discursurilor, drapelul a fost adus - din biserica în care fusese depus cu o zi înainte - pentru a fi înălţat pe catarg. Înainte, însă drapelul a fost sărutat de preotul prezent la manifestări, de primarul Dorin Lojigan, de viceprimarul Szabo Robert, deputatul Ioan Moldovan, comandantul Alexandru Băl şi comandorul Ioan Pilat, acesta fiind şi singurul care a îngenuncheat la sărutarea drapelului.

În acordurile imnului interpretat de fanfara Promenada, drapelul a fost ridicat (cu mici inconveniente) pe catargul din Piaţa Tricolorului din Câmpia Turzii, după care a avut loc defilarea gărzii.

(Rezoluţia maximă la care poate fi vizionată înregistrarea video este 4K)

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS