Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Discutii aprinse pe marginea raportului de activitate al CA al SC Turda Salina Durgau SA

Administraţie
Tools
Typography

Ceea ce se dorea, de fapt, a fi o informare privind activitatea din ultimele şapte luni a Consiliului de Administraţie al SC Turda Salina Durgău SA s-a dovedit a fi, de fapt, o prezentare seacă a patru corespondenţe (scrisori) şi, pe alocuri, un prilej de reproşuri indirecte adresate de preşedintele CA, Robert Cojan, directorului societăţii", Vasile Nemeş.

Citirea efectivă a scrisorilor în plenul Consiliului Local Turda pare să nu fi fost pe placul consilierului UDMR Adamosy Clara care a şi punctat intenţia de lecturare a documentelor, spunându-i lui Robert Cojan că nu este potrivit să citească aproape zece pagini într-o şedinţă în care consilierii trebuiau să aibă din timp materialele şi să discute pe marginea lor, astfel că Adamosy propunea amânarea informării. "Poate este peste puterea dumneavoastră de înţelegere, eu cred că sunt destul de explicit" spunea Cojan, intervenţie care a fost sancţionată de consilierul USL Ovidiu Micu, cel care i-a cerut lui Cojan să-şi pretzinte scuze faţă de reprezentanta UDMR. Totuşi, amânarea nu era posibilă întrucât informarea se afla pe ordinea de zi aprobată de consilieri, fapt constatat şi de consilierul PD-L Sorin Bichiş.
La finalul lecturării tot Bichiş a fost cel care a constatat că nişte scrisori nu înseamnă raport de activitate al CA, lucru cu care Cojan a fost de acord, preşedintele CA profitând de moment pentru a avea prima ieşire cu adresă la directorul general Vasile Nemeş spunând că nu poate intra în posesia documentelor care se află la director.
Şi ghiciţi ce? Când consilierul PD-L Daniela Florea îi cerea preşedintelui CA explicaţii cu privire la posibila neîndeplinire a obligaţiilor aşa cum apăreau acestea în contractul de mandat al preşedintelui CA, Robert Cojan s-a referit din nou la lipsa de comunicare pe care o întâmpină în relaţionarea cu Vasile Nemeş. "Eu consider că aceste documente nu sunt secrete întrucât nu am dezbătut nimic ilegal în acele şedinţe şi eu, personal, nu văd niciun motiv pentru care să nu vi le prezentăm", spunea Robert Cojan susţinând că în CA s-ar considera că "aceste documente n-ar trebui să ajungă la cunoştinţa dumneavoastră".
Dacă Daniela Florea considera că lipsa de comunicare trebuia adusă mai din timp la cunoştinţa Consiliului Local, Robert Cojan susţine că a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a respectivelor dificultăţi iar când Daniela Florea cerea explicaţii cu privire la apariţia în CA a unui membru pe care Consiliul Local (ca acţionar unic) nu l-a desemnat în calitate de membru al CA, Robert Cojan invoca Legea 31 în baza căreia s-a făcut desemnarea Corinei Făgădar în cadrul unei şedinţe la care preşedintele CA nu a participat, totodată nesemnând nici numirea Corinei Făgădar.
În plus, Sorin Bichiş dorea să ştie dacă preşedintele Cojan a semnat contractul de mandat pentru actualul manager Vasile Nemeş. Cum Cojan a răspuns negativ, Bichiş l-a întrebat pe Axente Husar (membru al CA) care, la rândul său, spunea că doar a prezidat şedinţa în lipsa lui Cojan, dar că nu a semnat. Când, până la urmă, a fost întrebat direct de Sorin Bichiş despre semnarea contractului de mandat, directorul Vasile Nemeş spunea că acest contract este semnat şi se poate verifica la Registrul Comerţului, Nemeş răspunzând şi la o întrebare suplimentară a lui Bichiş referitoare la salariul directorului, Vasile Nemeş confirmând că are un salariu la fel ca cel al managerului de la Domeniul Public Turda, adică 6.200 de lei.
Pentru că USL-ul nu putea să nu întrebe, consilierul Cristian Felezeu s-a adresat direct Danielei Florea întrebând-o pur şi simplu dacă nu cumva s-a întâmplat ca şi fostului preşedinte de CA de la Salina Turda - respectiv Simona Baciu, despre care umbla vorba că ar fi în incompatibilitate ocupând funcţia de preşedinte de CA - i s-a cerut un raport de activitate similar. Privind peste ochelari de la înălţimea la care era odată PD-L-ul, Daniela Florea a recunoscut: "Consider că nu sunt în situaţia de a răspunde la această întrebare" după care a continuat conclusiv cu uşoare urme de burzuluială: "Deci noi deocamdată discutăm cu domnul preşedinte al Consiliului de Administraţie, domnul Cojan. Deocamdată discutăm aceste chestiuni. Aveţi o problemă în a discuta aceste chestiuni? Văd că domnul Cojan este dispus să ne răspundă" era convinsă Daniela Florea în timp ce savura diferendele dintre Robert Cojan şi Vasile Nemeş după care şi-a repetat întrebarea de parcă toţi eram proşti şi n-am înţeles de prima dată: "Aveţi dumneavoastră o problemă în a discuta aceste chestiuni?".
Dar ce să vezi? Cristian Felezeu numai nu voia să se aşeze cuminţel cu botul pe labe şi, precizând că nu are o problemă că se discută "aceste chestiuni" a replicat: "ar fi bine să discutăm toate aspectele legate de această societate de la data preluării de către noi a mandatului, din iunie 2012, pentru că raportul Curţii de Conturi face referire şi la acea perioadă", Felezeu amintind şi de o altă informare depusă de "reprezentantul nostu în AGA la Turda Salina Durgău SA", informare care "încă azi dimineaţă (30 octombrie - n.r.) nu era la dispoziţia noastră şi aş dori să aflu de ce. Pentru că toate se leagă...".
Pe partea sa, Robert Cojan nu pierdea ocazia să îi servească, din timp în timp, lui Vasile Nemeş câte-o responsabilitate de îndeplinit. De exemplu, pentru că anterior i se reproşase că nişte scrisori nu reprezintă raport de activitate al CA, Cojan nu s-a lăsat până nu a amintit şi de oarecare activitate intensă a Consiliului de Administraţie în tangenţă cu problemele investiţionale, în aceeaşi oală amestecând centrul SPA, hotelul Potaissa şi bazinul de înot didactic iar în timp ce adăuga că nu are nimic de ascuns din ce se întâmplă la societate, Cojan dădea semene de speranţă că - cine oare? - directorul Vasile Nemeş va fi de acord să pună la dispoziţia forului deliberativ local turdean informaţii despre activitatea de la societate.
În legătură cu informaţiile, documentele şi circuitul acestora Vasile Nemeş spunea că ar exista un regulament al CA însuşit de toţi membrii consiliului, precizarea fiind adusă chiar de către fostul preşedinte de CA, Simona Baciu, cum că "niciun document nu iese din cadrul Consiliului de Administraţie decât cu aprobarea expresă a Consiliului de Administraţie", dar cum Robert Cojan încă era la microfon, a replicat: "în niciun caz nu s-a pus problema să nu iasă documente din societate astfel cum sunt dispuse prin contractul de mandat".
Dacă reprezentantul PC în Consiliul Local Turda s-a arătat nemulţumit de lipsa de sincronizare dintre director şi preşedintele CA, Daniela Florea s-a inserat din nou în peisajul audio al şedinţei întrebându-l pe Robert Cojan despre angajările făcute la Salina Turda, preşedintele CA spunând că angajarea personalului este atribuţia directorului Vasile Nemeş.
USL-ul a depăşit pe turnantă şi Ovidiu Micu nu s-a străduit să-i explice lui Robert Cojan cum nu înţelege atitudinea pe care acesta o are, doar i-a spus scurt: "Deci domnule, dacă nu sunteţi în stare să fiţi preşedinte, atunci ocupaţi altă funcţie".
La un moment dat inclusiv Sorin Săveanu a cerut să ia cuvântul într-o calitate pe care primarul Tudor Ştefănie dădea semne că nu o prea înţelegea. Poate şi la iniţiativa consilierului Ovidiu Micu - "doamna preşedinte vă rog să luaţi măsuri asupra discuţiei interminabile cu acest domn" - polemicile nu mai aveau să dureze. Şi, un fel de spirit împăciuitor, primarul Tudor Ştefănie spunea, printre altele, că "îmi permit ca, în calitate de primar, să am pretenţia să discut direct cu managerul societăţii". Răspunsul a şi venit din partea directorului Vasile Nemeş care era de acord să se găsească soluţii cât mai bune de comunicare. Cum ar veni, primarul Turzii şi directorul Salinei Turda păreau să-şi fi dat mâna, cel puţin declarativ, peste Consiliul Local măcar atât cât să se înţeleagă că în continuare ar exista şansa ca lucrurile să meargă ca unse.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS