Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Ziua Muzicii Religioase, mâine, la Turda. În rest... preferenţiale...

Actualitate
Tools
Typography

Seria de evenimente programate în cadrul Primăverii Culturale Turdene se încheie mâine, 24 aprilie, cu două spectacole: unul dedicat culturii maghiare şi unul dedicat muzicii religioase.

Pentru ca încheierea ediţiei din acest an a Primăverii Culturale Turdene să nu scape cumva, administraţia locală turdeană a şi transmis un comunicat de presă în acest sens în care preciza:

"Duminică, în data de 24 aprilie 2016, se încheie manifestările programate în cadrul «Primăverii Culturale Turdene».

La Teatrul «Aureliu Manea» Turda, de la orele 16:00 un program al comunităţi maghiare va marca «Ziua Culturii Maghiare».

Începând cu orele 19:00, la Biserica «Învierea Domnului» din zona Micro III un program artistic este dedicat «Zilei Muzicii Religioase». Vor participa Corul Armonia, Formaţia Mihai Vodă a Garnizoanei Militare, Asociaţia Turda Tin, solistele Oana Venţel şi Valeria Chirali."

Şi unde mai pui că acest comunicat este semnat - poate chiar cu mândrie - de Primăria Municipiului Turda şi Casa de Cultură.

Dacă e s-o spunem pe aia dreaptă, comunicatul e vai de el, plus că ar conţine câteva inadvertenţe semantice de rahat amuzament.

Potrivit comunicatului Ziua Culturii Maghiare este aceeaşi cu Ziua Muzicii Religioase. Păi dacă e o zi alocată pentru ceva, e ziua acelui ceva, nu ziua mai multor ceva-uri. Cu alte cuvinte, mai corect era După-amiaza Culturii Maghiare şi Seara Muzicii Religioase. Dar ce ştim noi... Ei sunt deştepţii!

Apoi, observăm că de ceva vreme cultura rromă e cam şuntată din seria de evenimente. Rromii sunt buni doar când aduc voturi, nu şi când cer ajutor social. Dar dincolo de asta, se pare că nici nu ar exista. Dragă Primărie şi dragă Casă de Cultură, dacă voi nu-i vedeţi, nu-nseamnă că ei nu există. Poate chiar Necandidatul o să vă convingă de acest lucru când se va trezi prin comunităţile de rromi să le ceară votul în campania electorală promiţându-le verzi şi uscate (că aşa se spune, că pădurile sunt şi cu uscături).

Aşa că, pentru ediţia următoare a Primăverii Culturale Turdene poate faceţi şi voi rost de rezultatele ultimului recensământ şi poate puneţi în balanţă numărul de maghiari din Turda cu numărul de rromi din Turda şi poate vedeţi dacă merită şi rromii o zi a culturii lor.

Sau poate "aţi uitat" de ei şi v-aţi concentrat numai pe maghiari pentru că numai UDMR-ul ştie să voteze după dictarea PNL în Consiliul Local şi atunci trebuiau răsplătite voturile UDMR prin organizarea de manifestări dedicate culturii maghiare? Dacă e aşa, vă faceţi de ruşine şi chiar poate unii maghiari v-ar desconsidera dacă ar şti că pentru ei nu s-a organizat sincer un eveniment, de dragul culturii lor, ci de dragul răsplătirii unui comportament obedient preferat.

Aşa este, ne-am cam îndepărtat de la subiect iar acest articol nu îşi propusese să fie unul de opinie, dar parcă nu poţi să nu zici nimic când vezi cum se întâmplă unele lucruri şi nu odată, ci devin obişnuinţă...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS